Kırsal yatırımlarda 50 milyon euroluk hibe

Kırsal yatırımlarda 50 milyon euroluk hibe

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, ''IPARD-2 kapsamında, İşleme ve pazarlama sektörlerinde, 50 milyon euro, yani 320 milyon liralık hibe paketini üreticimize, yetiştiricimize, yatırımcımıza sunuyoruz." açıklamasında bulundu.

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, IPARD 2 Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma Hibe Programı 8. Başvuru Çağrısı tanıtım toplantısında konuştu. 

Bakan Pakdemirli, kırsala verilen desteklerle kalkınma temelinde istihdam ve ihracatın da büyüdüğüne dikkat çekerek, bugün Türkiye'nin Avrupa'da tarımsal hasılada ilk sırada olduğunu ve tarımsal ihracatın da 3 milyar dolardan 18 milyar dolara çıktığını belirtti.

Bakan Pakdemirli, izlenen politika çerçevesinde kırsal alanlarda sadece destek sağlanmadığını, aynı zamanda desteklerle güçlendirme yolu izlendiğini de belirtti. ''IPARD Programı ile bir yandan üretimi, diğer yandan üretilenin yerinde işlenmesini ve pazarlanmasını destekliyoruz. Yani zincirin tüm halkalarını birbirine bağlıyoruz. Bir taraftan süt çiftliklerini desteklerken, diğer taraftan üretilen sütü alıp peynir yapacak, tereyağına çevirecek tesisleri de teşvik ediyoruz. Besi çiftliklerine destek sağlarken, bu hayvanların hijyenik şartlarda kesileceği mezbahalara, etlerin parçalanıp satışa sunulacağı tesislere de yardımcı oluyoruz. Atıl işletmeleri, kapasite fazlası oluşturacak gereksiz yatırımları engelliyor, kırsalda küçük çiftçilerimizi de unutmuyoruz. Kadın ve gençlerimize pozitif ayrımcılık yapıyor, kırsal turizm, el sanatları gibi tarım dışı alanlara da destek sağlıyoruz. Kısacası, kırsalı çok yönlü ele alıyoruz. Bir yerinden değil, her yerinden tutuyoruz. 'Yerinde Üretim, Yerinde İşleme, Yerin Kalkınma' mottosuyla, durmuyor, dinlenmiyor, yolumuza devam ediyoruz'' dedi.

320 milyon liralık yeni hibe

Bakan Pakdemirli, IPARD-2 kapsamındaki 8. başvuru çağrısı ile 320 milyon liralık hibe verileceğini belirterek, desteklenecek sektörleri açıkladı. Pakdemirli, "IPARD-2 kapsamında, İşleme ve pazarlama sektörlerinde, 50 milyon euro, yani 320 milyon liralık hibe paketini üreticimize, yetiştiricimize, yatırımcımıza sunuyoruz. Bu yeni hibe paketinde, makine ve ekipman alımı ile yenilenebilir enerji ekipmanlarını, yani modernizasyonu destekleyeceğiz. IPARD-II 8. Başvuru çağrısında 5 sektörü destekleyeceğiz. Süt ve süt ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması sektörüne, Süt toplama merkezlerine, Et parçalama ve işleme tesisleri ile kesimhanelere, Su ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması tesisleri ile Meyve ve sebze ürünlerinin işlenmesi ve depolanması yatırımlarına destek sağlayacağız." diye konuştu.

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, sektöre göre değişmekle birlikte yatırımların; 1 milyon 250 bin euro ila 3 milyon euroya kadar olan kısmına, yani 8 milyon lira ila 20 milyon liralık kısmına kadar destek sağlanacağını belirtti.

Pakdemirli, "Hibe oranlarımız; Gerçek ve tüzel kişilerde yüzde 40, Kooperatifler ve üretici örgütleri için yüzde 50 olacaktır. Ayrıca, buradan şu hususun altını özellikle çizmek istiyorum. IPARD yatırımlarında vergi muafiyeti söz konusudur. Bu muafiyet, yatırıma dolaylı olarak katkı sağlıyor. Yani, yüzde 40 ve yüzde 50 olan hibe oranı, ortalama olarak yüzde 50'ye ve yüzde 60'a çıkıyor. Böylece yatırımcı, daha az maliyetle, daha çok iş yapıyor." dedi.

"IPARD'a yeni makine ve ekipmanları dâhil ettik"

Bakan Pakdemirli, 8. başvuru çağrısı kapsamında yatırımcılara iki müjde de verdiğini belirterek, ''Birincisi; mevcut makine ve ekipmanlara ilaveten, üreticilerimizden gelen talepler doğrultusunda IPARD'a yeni makine ve ekipmanları dâhil ettik. Süt ürünlerinin, işlenmiş et ürünlerinin, meyve-sebze ve su ürünlerinin soğuk zincirde taşınacağı Frigorifik araçları, Süt işleme tesisleri için süt tankerlerini, Süt toplama merkezlerinde, soğutma tanklı süt toplama araçlarını, Meyve-sebze ürünlerinde, şoklama ve ürün dondurma sistemlerini de destek kapsamına aldık. Bunlar da hayırlı, uğurlu olsun. İkinci müjde ise; bu hibe çağrısındaki bazı sektörlerin kapsamını genişlettik. Meyve ve sebze ürünlerinin kurutulması yatırımları daha önce sadece narenciye ve sert kabuklu ürünleri kapsıyordu. Şimdi tüm meyve ve sebze ürünlerini kurutma yatırımlarına dâhil ettik. Hepsi kurutma sistemi alabilecekler. Süt işleme tesisleri ve süt toplama merkezi yatırımlarında günlük en fazla 70 ton süt işleme ve toplama sınırı vardı. Şimdi bu sınırı da kaldırdık. İşte böylece, kapasite artırmak isteyen tüm süt işleme tesisleri makine ve ekipmanlarını büyütecek ve yenileyebilecektir. Bu da üreticimize ve yatırımcılarımıza hayırlı, bereketli olsun." ifadelerini kullandı.

5. çağrı kapsamında şu ana kadar, toplam yatırımı 1 Milyar Lira olan 394 projenin açıklandığını ve başvuru sahiplerinin yatırıma geçmelerinin sağlandığını belirten Bakan Pakdemirli, 6. başvuru çağrısı için de önemli bir müjde verdi ve şunları söyledi: "8 Mayıs'ta çıktığımız IPARD-II 6. Başvuru çağrısının toplam bütçesi 60 milyon euro idi. Ama 3,5 katı kadar, yani 200 milyon euroluk proje başvurusu geldi. Biz de bu yatırım aşkına dur demedik, daha çok projeyi desteklemek, daha çok yatırımı ülkemize kazandırmak için IPARD kapsamında ilk defa bir çağrının bütçesini artırdık. 60 Milyon euroluk bütçeyi, 130 milyon euroya, yani 830 milyon liraya çıkardık. Hayırlı uğurlu olsun.''

Bakanlıktan yapılan bilgilendirmeye göre, Ipard 2, 8. çağrı kapsamında, 25 Kasım itibariyle proje hazırlama süresi başladı. Projelerini hazırlayıp sunmak için üreticilerimizin 2 ay süresi olacak. Başvuruların TKDK il koordinatörlüklerine teslim tarihleri ise 2 Ocak ile 31 Ocak 2020 arasında olacak.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.