Kırım'da Hacc'a giden Müslüman sayısında rekor

Kırım'da Hacc'a giden Müslüman sayısında rekor

Kırım Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Ruslan Balbek, bu yıl hacca rekor sayıda Müslümanın gittiğini açıkladı.

Ukrayna'dan tek taraflı bağmısızlığını ilan ederek Rusya'ya bağlanan Özerk Kırım Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Ruslan Balbek, bu yıl hacca rekor sayıda Müslümanın gittiğini açıkladı.

Balbek, "Bu yıl gerçekten de rekor sayıda Kırımlı Müslüman hacca gidiyor. Kırım için kota 300 kişiydi, ancak Kırımlı Müslümanların aktifliği göz önüne alınarak bu kota 322'ye yükseltildi. Geçen yıl 150 kişi olan rekorumuzu kırdık. Ukrayna'ya bağlıyken hacca en fazla 100 Kırımlı gönderiliyordu" dedi.
Kırımlı Müslümanlar, biyometrik pasaportlar alan ilk hacı adayları oldu. Bunun yanı sıra, tüm hacı adaylarına aşı yapıldı.

Kırımlı Müslümanlar Diyanet İşleri İdaresi, Ukrayna yönetiminin bu yıl yarımadada yaşayan Müslümanların hac başvurularını sabote etmeye çalıştığını ileri sürdü.
Sözde Kırım Tatar halkının işlerinden sorumlu Mustafa Cemilev ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Pavel Klimkin'in geçen Nisan ve Mayıs aylarında şahsen Suudi Arabistan'ın Kiev Büyükelçisi Cudiya Al-Hazal ile görüşerek onu, Rusya'ya ayrılan kotaya göre hacca gitmeye hazırlanan Kırımlı Müslümanlara vize vermemeleri konusunda ikna etmeye çalıştıkları belirtildi. Ancak bu tekliflerinin reddedildiği belirtildi.

'TÜM HACI ADAYLARI VİZELERİNİ ALDI'

Kırım Başbakan Yardımcısı Balbek, "Ukrayna Dışişleri Bakanlığı ile politik kariyerlerini Kırım karşıtı retorik üzerine kuran bazı Ukraynalı siyasetçilerin muhalefetine rağmen istedikleri sonucu alamadılar. Suudi Arabistan, dinin siyaset dışında olduğunu söyledi. Ve bugün istisnasız tüm hacı adayları vizelerini aldı" şeklinde konuştu.
Yetkili, ikinci grubun Salı günü sabah saatlerinde Suudi Arabistan'a gideceğini de sözlerine ekledi.
Gelecek yıl Kırım için hac kotasının garanti 400 yer olacağını belirten Ruslan Balbek, başvuruların çok fazla olması durumunda kotanın 600'e çıkarılabileceğini kaydetti.

Dünya Bülteni 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.