Kira beyannamesinde yeni dönem

Kira beyannamesinde yeni dönem

Maliye Bakanı Ağbal, kira beyannamesi için artık vergi dairelerine gidilmeden işlemlerin internet ortamında yapılabileceğini söyledi.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, mükellefler tarafından verilen beyannamelerin yüzde 99,8'inin elektronik ortamda alındığını ve bu kapsamda 2015 yılında 82 milyon beyannamenin elektronik ortamda verildiğini belirtti. 

Ağbal, Plan ve Bütçe Komisyonunda, Maliye Bakanlığının ve bağlı kuruluşların 2016 yılı bütçesinin görüşmelerinde sunum yaptı. 

Ağbal, Yeni Vergi Usul Kanunu'yla vergi sistemini, daha basit, anlaşılır, mükellef haklarını ön plana çıkaran, vergiye uyum maliyetini azaltan, uyuşmazlıkların kısa sürede çözülmesine imkan sağlayan, vergi cezalarını gönüllü uyumu artıracak şekilde yeniden dizayn eden, üretim ve istihdamı teşvik eden bir yapıya kavuşturmayı amaçladıklarını bildirdi.

'Gençlerden üç yıl gelir vergisi alınmayacak'

İmalat sanayi makine ve teçhizat yatırımlarının finansmanında kullanılan kredilerde Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) istisnası getirdiklerine işaret eden Ağbal, "Yemde yüzde 8, gübrede yüzde 18 olan KDV'yi tamamen kaldırdık. Böylece çiftçimize ilave 2,4 milyar lira destek sağladık. Basit usulde vergilendirilen esnafımızın yıllık 8 bin liraya kadar kazançlarından gelir vergisi almıyoruz. Bu uygulamadan yaklaşık 750 bin basit usullü mükellefimiz yararlanacak. Yeni iş kuran gençlerimizin 75 bin liraya kadar olan kazançlarından 3 yıl boyunca gelir vergisi almayacağız" ifadesini kullandı.

'Hazır Beyan Sistemi martta başlayacak'

Ağbal ayrıca, artık mükelleflerin vergi dairelerine gitmelerine gerek kalmadığını söyledi. 2015 yılında toplam 82 milyon beyannamenin elektronik ortamda kaydedildiğini bildiren Ağbal, şöyle konuştu:

"2012 yılından bu yana uyguladığımız Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemini daha da ileriye taşıdık. Bu çerçevede, ücret, kira, menkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iratları elde eden mükelleflerimizin beyannamelerini hızlı, kolay ve uzman yardımına ihtiyaç duymaksızın verebilmelerine imkan sağlayacak 'Hazır Beyan Sistemi'ni geliştirerek 2016 yılı Mart ayı itibarıyla uygulamaya geçiriyoruz.

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından alınan yıllık 11 milyon 200 bin muhtasar beyanname ile Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından alınan yıllık 20 milyon 400 bin Aylık Prim ve Hizmet Belgelerini birleştirme çalışmalarını bu yıl içinde tamamlıyoruz. e-Fatura uygulaması kapsamında kullanıcı sayısı 46 bin 800'e ulaştı, 189 milyon e-fatura, alıcılarına elektronik ortamda gönderildi. 2012 yılında başlattığımız e-defter uygulamasını 45 bin 321 mükellef aktif olarak kullanmaktadır. e-Arşiv uygulamasını ise yaklaşık 2 bin mükellef kullanmakta olup, yıllık ortalama 500 milyon fatura bu uygulama üzerinden düzenlenmektedir.''

Haber7 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.