Kimlere Fitre verilir? 2017 Fitre hakkında herşey

Kimlere Fitre verilir? 2017 Fitre hakkında herşey

Ramazan Ayı'nın oruç kadar önemli bir diğer konusu da Fitre'dir. Maddi durumu zayıf Müslüman kardeşlerimize yardım amacı ile verilen Fitre, bu yıl da pek çok soru işareti ile karşı karşıya. Fitre kimlere verilir? Fitre kimlere verilmez?

Ramazan Ayı'nın sonlarının yaklaşması ile birlikte Oruç kadar ehemmiyetli bir diğer konu da Fitre olmuş durumda. Kimlere Fitre verilir? sorusu, 2017'de Diyanet'in belirlediği Fitre tutarını ödemek isteyen Müslümanların merak konusu olmuş durumda. Fitre son derece önemlidir. Kimlere Fitre verilmez? sorusu da Fitre'sini yanlış vermek istemeyen vatandaşlar tarafından merak ediliyor.

Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı Din İşleri Yüksek Kurulu, 2017 Ramazan öncesinde 2017 Fitre Miktarı'nı belirledi. Buna göre 2017 en az Fitre Miktarı 16 TL oldu.

Fitre farz mıdır?

Fitre veya Fıtır Sadakası, durumu müsait olan Müslümanlara vacip kılınmıştır. Fitre verebilmek için gereken zenginlik ölçüsü ise Zekat'ta aranan yeterliliktir.

Mâlikî, Şâfiî ve Hanbelî mezheplerine göre ise, fıtır sadakasının vücûbu için zenginlik ölçüsü olan nisaba mâlik olmak şart olmayıp, zengin fakir her Müslüman fitre ile yükümlüdür. Ancak bu bilginlere göre fıtır sadakası yükümlülüğü için kişinin, temel ihtiyaçlarının yanı sıra bayram günü ve gecesine yetecek kadar azığa sahip olması şarttır.

Fitre ne zaman verilir?

Fitre'nin verilme zamanı Ramazan Ayı içindedir. Özellikle Ramazan Bayramı'nın ilk günü tan yeri ağarıncaya kadar olan zamanda vaciptir. Nedeni ise maddi yetersizlik çeken Müslümanların Ramazan Bayramı'nda ihtiyaçlarını karşılamasıdır.

Bayrama kadar Fitre'yi ödeyemeyenler, Ramazan Bayramı'na kadar ödemek zorundadır.

Fitre Kimlere verilir? Fitre Kimlere verilmez?

Eğer Ramazan Bayramı'na kadar Fitre ödemek niyetindeyseniz Fitre'nin verilmeyeceği kişiler şu şekildedir;

-Anne, Baba, Eş, Dede, Nine, Evlat, Torun ve Müslüman olmayana Fitre verilmez.

- Fakir olması şartı ile Kardeşe, Geline, Damat'a, Kayınvalide ve Kayınbaba'ya, Üvey Çocuk'a, Kayınbirader'e, Üvey baba ve anne'ye Fitre verilebilir.

- Hala, Amca, Dayı, Teyze, Kardeş çocuğu gibi akrabalara da fitre verilebilir. Zor durumda olan Erkeğe Hanımı da Fitre verebilir (İmameyne göre)

Risale Haber

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.