Kıdem tazminatında 30 günden vazgeçemeyiz

Kıdem tazminatında 30 günden vazgeçemeyiz

Hükümetin, kıdem tazminatı düzenlemesini önümüzdeki günlerde TBMM’ye sevk edeceğini söyleyen Türk İş Başkanı Ergün Atalay, 30 günden vazgeçmeyeceklerini açıkladı.

Atalay, “İşveren, kıdemde 30 gün, 20 güne düşsün, farkını devlet versin istiyor. Biz, her yıla 30 günden vazgeçmeyeceğiz” dedi.

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, hükümetin önümüzdeki günlerde TBMM'ye sevk edeceği kıdem tazminatı düzenlemesinde her yıla 30 günlük uygulamadan vazgeçmeyeceklerini söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile de önceki gün görüşerek işçi kesiminin sıkıntılarını dile getiren Türk-İş Yönetim Kurulu, görüşme öncesinde basınla biraraya geldi. Atalay, TBMM'ye 8 Şubat 2016 tarihinde sevk edilen “İş Kanunu ile Türkiye İş Kurumu Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı”nda ise esnek çalışma, özel istihdam büroları ve uzaktan çalışma düzenlemelerinin bulunduğunu, ancak düzenlemelerin sosyal taraflar olarak kendilerinin görüşü alınmadan tasarı haline getirildiğini söyledi. Atalay, söz konusu tasarının sıkıntılarını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile de paylaştıklarını anlattı.

KIDEM KORUNMUŞSA BİRİKİM HESABI İŞÇİDEYSE TAMAM

Kıdem tazminatı konusunda Türk-İş'in görüşünü de anlatan Atalay, “Hükümetin düzenlemesinde herkesin kıdem tazminatı alması sağlanmışsa, 30 günden vazgeçilmemişse, adı fon değil de başka bir isimle birikim hesabı kurulmuşsa ve bu hesap da Hazine garantili olmuşsa, kontrolü de işçiye ve temsilcilerine bırakılmışsa, biz bu düzenlemeyi Başkanlar Kurulu'na sunarız” dedi. İşçilerin yüzde 84'ünün kıdemini alamadığı yönündeki iddiaların da gerçekçi olmadığını dile getiren Atalay, “Mahkemelere gidenlerin davası 1-1,5 yıl sürse de yüzde 90'ı parasını alıyor. Bin 500 lira maaş alan bir kişinin 25 yıl sonra alacağı 30 bin lirayı başka türlü biriktirme şansı bulunmuyor” diye konuştu.

Geçmişime beddua ettirmem

Kıdem düzenlemesinde işverenlerin bir aya karşılık 20 gün olmasını, kalan 10 günü ise devletin karşılamasını istediğini anlatan Atalay, bunun da işe yeni girenleri kapsayacağı yönünde açıklamaları hatırlattı. Atalay, “İşe yeni girecek kim bugün 20 yaşındaki arkadaşımın oğlu, yeğenim. Bunu biz kabul ettiğimiz zaman 'bu kişiler emekli oluncaya kadar Türk-İş'in başında kimler vardı o tarihte kabul ettiler' diyerek geçmişime her gün beddua edecekler. Ben 60 yaşımdayım bu saatten sonra geçmişime beddua ettirmem” dedi.

Yeni Şafak 

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.