Kibirlenen Muhammed Ali'yi yola getiren İslam uyarısı

Kibirlenen Muhammed Ali'yi yola getiren İslam uyarısı

Müslüman kimliği ile Amerika Birleşik Devletleri'nin simge isimlerinden biri olan Muhammed Ali'nin neden Müslüman olduğu ve Müslümanlığının ilk dönemindeki hataları kaleme alındı.

Risale Haber-Haber Merkezi

Boks sporunun efsane isimlerinden olan Muhammed Ali farklı kimliği ile ABD'de her zaman simge isimlerden biri olarak anıldı. ABD'de siyahi vatandaşlara karşı ırkçılığın zirve noktada olduğu zamanlarda 'Siyahi bir Müslüman' kimliği ile muhalefetin önde gelen isimlerinden biri olan Muhammed Ali ile ilgili pek çok farklı hikaye ve anı anlatıla geliyor.

Fakat bu seferki hikaye Muhammed Ali ve Müslümanlık ile ilgili oldu. Jonathan Eig adlı yazar, 'Ali'nin yaşamı' adlı kitabındaki Muhammed Ali'nin Müslüman kimliğine değindiği bölümleri Washington Post'a anlattı. Eig'in kitabında Muhammed Ali'nin neden Müslüman olduğuna ve Müslüman kimliğinde öne çıkan noktalara şöyle değiniyor:

Muhammed Ali'de kibir belirtileri yüksek oranda sezilirken İslam'ı yaz dedim

"İslamiyet ile tanışıp, İslam'ı kabul ettikten sonraki ilk dönemlerinde Müslümanlığı tam tanıyamamış olması göze çarpıyor. Bu konuda eşi Belinda şunları söylüyor: 'Art arda gelen başarılar ve şöhret ile bir dönem çok büyüklenmişti. Bu bir tartışmamızda ön plana çıktı. Muhammed Ali'de kibir belirtileri çok yüksek oranda seziliyordu. Ben de ona bir öğretmen gibi eline bir kağıt ve kalem almasını, neden Müslüman olduğunu hatırlamasını ve bunu yazması gerektiğini söyledim. Yazdıkça İslamiyet'in kendisine ne öğrettiğini hatırlamaya başladı."

Muhammed Ali gençliğinde İslamiyet ile Elijah Muhammed vasıtasıyla tanışıyor. Bu dönem henüz siyahiler içinde İslamiyet'in etkisini hafife aldığı görülüyor. Elijah Muhammed taraftarlarının dağıttığı bir gazete, bir şekilde Muhammed Ali'nin eline ulaşıyor. Ali, burada bir karikatüre rastlıyor. Karikatür'de ABD'deki Hristiyanlığın siyahileri köle yaptığı görülüyor. Ali'ye bu son derece mantıklı geliyor. Kendisi de ABD'deki Hristiyanlığın çarpıtılmış ve ırkçılık ile bulandırılmış olduğunu düşünmeye başlıyor.

"Allah'a inanıyorum ve huzur içindeyim"

Bu karikatür ile başlayan yolculuğu onu derin düşüncelere sevk ediyor. ABD'nin kötücül politikalarından rahatsız olan Ali, İslamiyet ile ilgili daha çok araştırma yapmaya başlıyor. Cassius Clay ismini kendisinin seçmediğini, bu ismin kendini temsil etmediğini düşünüyor.

Ve Muhammed Ali 1964'te Ağır Siklet Boks Şampiyonasını kazandıktan sonra "Allah'a inanıyorum ve huzur içindeyim" açıklamasını yapıyor. Açıklamaları ile Müslüman olduğunu tüm dünyaya duyuruyor.

Allah boksör kimliği ile değil, insani kimliği ile ilgileniyor

Elijah Muhammed vefat ettikten sonra İslami değerlere daha sıkı sarılıyor ve siyahiler içindeki Müslümanların simge isimlerinden biri haline geliyor. Parkinson hastalığına yakalandıktan sonra bile bu misyonu bırakmıyor. Arkadaşları onun din ile ilgili konuşmayı çok sevdiğinden bahsediyorlar. Muhammed Ali'ye göre Allah onun boksör kimliği ile değil, insani kimliği ile ilgileniyordu."

Muhammed Ali 3 Haziran 2016'da vefat etti. Bugün de ABD'li Müslümanlar için bir efsane olarak kalmaya devam ediyor.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
2 Yorum