Keşke haksız çıksaydık

Keşke haksız çıksaydık

Ramazan'a sayılı günler kala aç gözlüler ortaya çıktı, vatandaşın sofrasını vurdu

Her ramazan ayı öncesinde sahne alan fırsatçılar yine boş durmadı, korkulan oldu. Günlerdir sayfalarımıza taşıdığımız 'Fırsatçı zam bahanesi arıyor' haberlerimizde haklı çıktık. Toptancılar ve üreticiler, "Bu yıl zam olmayacak" demeçleri verirken; vatandaşın sırtından haksız para kazanmayı huy edinenler gıda etiketlerini değiştirdi. 29 Mayıs ile 10 Haziran arasında market raflarındaki fiyatlar yüzde 34.31'e varan oranda artırıldı. 12 günde yaşanan değişim, "Bu neyin zam mı?" dedirtti. Özellikle piliç eti ve yumurta fiyatları, Ramazan ayı öncesi tırmanışa geçti. Borsa fiyatı 15 günde yüzde 48 artan yumurtayı, yüzde 10'luk fiyat artışıyla piliç eti ürünleri izledi.

Vatandaşın iftar ve sahur sofralarının vazgeçilmezlerinden olan, tok tuttuğu için tercih edilen yumurtada yaşanan artış, fırsatçı zammı olarak değerlendirildi. 25 Mayıs'ta 17.5 kuruş seviyesinde olan duble yumurta fiyatı, 15 günde yüzde 48 artışla 26 kuruşa yükseldi. Bütün poşet pilicin perakende satış fiyatı yüzde 6'lık artışla 5.25 liradan 5.60 lira seviyesine yükseldi. Ramazan ayında daha fazla talep gören but ve baget ürünlerindeki zam oranı ise yüzde 10'a ulaştı. Pide fiyatına yapılan gizli zam da, "Bu kadarına da pes" dedirtti. Geçen sene 300 gramı 1.5 lira olan pide, bu yıl 250 gramı 1.5 liraya satılacak. Gıdada üretici ile market fiyatı arasındaki yüzde 500'e varan farklar da tepki çekti. En fazla fiyat farkı yüzde 498 ile kuru incirde görüldü.

'TAKİBE DEVAM' 
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, her Ramazan öncesinde gıdaya talebin arttığına ve bazı ürünlerde fiyat artışı yaşandığına işaret ederek, bunun üreticiden mi aracıdan mı kaynaklandığını tespit etmeye ve spekülatif faaliyetlerin önüne geçmeye çalıştıklarını söyledi. Ramazan'a sayılı günler kala market fiyatlarına bakıldığında 15 üründe fiyat artışı olduğunu bildiren Bayraktar, en fazla artışın ise yüzde 34.31 ile kabakta kaydedildiğini belirtti. Bayraktar, " Hal, pazar ve market fiyatlarını takip edeceğiz. Fiyatları yükseltmek fırsatçılıktır. Bu günahtır, vebali vardır" şeklinde

HEM AÇIK HEM GİZLİ ZAM!
PİDE fiyatlarına yüzde 20 zam yapıldı. Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, 2 yıldır aynı olan Ramazan pidesi fiyatlarını artırdıklarını belirtti. Geçen yıl pidenin kilo fiyatlarını 2013 ile aynı tutarak, 5 lira olarak belirlediklerini hatırlatan Balcı, "Bu yıl ülkemizde Ramazan pidesinin kilogram fiyatı azami 6 lira olarak uygulanacak. 2014 yılında Ankara'da 300 gramı 1.5 liradan satılan pide, bu yıl 250 gramı 1.5 liradan satılacaktır" diye konuştu. Balcı, İstanbul'daki pide fiyatlarına ilişkin ise "Geçen yıl 300 gramı 1.5 liraya satılmıştı. Bu yıl itibarıyla bazı ilçelerde belki 300 gramı 2 liradan satılacaktır" dedi. İstanbul'da 300 gramlık pideye 50 kuruş (yüzde 30) zam gelirken, Ankara'da ise gizli zam yapıldı, gramı azaltılırken fiyatı aynı tutuldu.

Takvim

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.