Kayısı sezon sonunda da fiyatını korudu

Kayısı sezon sonunda da fiyatını korudu

Türkiye'nin sofralık kayısı ihtiyacının yüzde 80’ini karşılayan Mersin'in Mut ilçesinde, sezonun bitimine 1 hafta kala fiyatlar düşmedi.

Hasadına 15 Nisan’da başlanan ve kilosu 17 ila 20 liradan satılan kayısı, sezon sonu yaklaşmasına rağmen cinsine göre 1,5 ile 5 lira arasında satılıyor.

Geçen yıllara göre bu yıl kayısı fiyatlarının daha yüksek fiyata alıcı bulduğunu belirten Mersin Büyükşehir Mut Yaş Meyve ve Sebze Komisyoncuları Derneği Başkanı Mehmet Ali Acar, bu yıl kayısının üreticinin yüzünü fazlasıyla güldürdüğünü söyledi.

Özellikle iç ve dış piyasadaki canlılığın kayısı fiyatlarını olumlu etkilediğini söyleyen Acar, "Geçtiğimiz yıllarda kayısı hasadının sonlarına yaklaştığımızda fiyatlar 80 kuruşa kadar düşerdi. Bu yıl ise sezon sonlarına yaklaştığımız bu günlerde fiyatlar 1,50 ila 5 lira arasında seyrediyor. Ayrıca günlük 800 ton kayısı ihracata, 650 ton civarında ise iç piyasaya kayısı gönderiliyor. Bu da gösteriyor ki bu yıl üretici kayısıdan fazlasıyla para kazandı. İç ve dış piyasada patlama olduğu ortada. İlçede bulunan 20 ihracatçı firma diğer yıllara göre kat kat üstünde alım yapıyor" dedi.

Bu yıl kayısı rekoltesinin 80 bin tona ulaşması ve ihracatın da 35 bin tona çıkmasını beklediklerini söyleyen Acar, "Geçen yıllara göre hem iç piyasa hem de dış piyasada halden günlük giden kayısı tonajına bakınca rekoltenin 120 bin ton ve ihracatın da 40 bin tonlara kadar yükseleceği tahmin ediliyor" diye konuştu. 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.