Kataraktla bağlantılı 2 gen bulundu

Kataraktla bağlantılı 2 gen bulundu

ABD'de bilim adamları kataraktla bağlantılı 2 gen belirledi.

Göz merceğinin saydamlığını sağlayan proteinlerin düzenlenmesinde rol oynayan 2 genin işlevini yerine getirememesi halinde katarakt geliştiği saptandı.

Delaware Üniversitesi'nden bilim adamlarının araştırması, proteinlerin düzenlenmesinde rol oynayan 2 genin işlevini tam olarak yerine getirememesinin katarakta yol açtığını gösterdi. 

Katarakta zemin hazırlayan genetik etkenleri daha iyi anlamak için fareler üzerinde araştırma yapan bilim adamları, göz merceğinin saydamlığını sağlayan Mafg ve Mafk adlı proteinlerin düzenlenmesinde rol oynayan 2 genin işlevini yerine getirememesi halinde lensin opaklaştığı ve kataraktın geliştiğini saptadı.

Sonuçları "Human Genetics" dergisinde yayımlanan araştırma, kataraktın gecikmesi ya da önlenmesi konusundaki tedavi yöntemlerine ışık tutuyor.

Katarakt, göz bebeğinin arkasında bulunan ve görmeyi sağlayan göz merceğinin saydamlığını kaybederek matlaşmasına deniyor. Genellikle yaşa bağlı oluşan hastalık görme yetisinin kaybına yol açabiliyor. Katarakt, ameliyatla tedavi edilebiliyor.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.