Kariyer basmakları ve KYS bilgisi

Genç girişimcilerin veya iş hayatına yeni başlayanların kariyer basmaklarında hızlı yükselişin kestirme formülü, yönetim sistemleri konusunda donanım kazanmaktır.
Yönetim sistemleri denilince işletmelerin yönetim metotları söz konusudur.

Çalışma hayatının gerekleri, ister kamu kuruluşu ister özel sektör kuruluşu işletmeler olsun işletmelerin kurumsallık şartlarına sahip olmalarına bağlıdır.
Ülkemizde işletmelerin en önemli sorunu ve zayıf noktaları kurumsallık şartlarının yerine getirmeyişleridir.
Tanımlı stratejileri ve politikaları olmayışlarıdır. İşletmenin kuruluş amacı öncelikle kazanmak ve kâr etmektir.  Günü kurtarma ve sadece her ne olursa olsun kazanç ve kâr odaklı yaklaşım hesapta olmayan risklerin ortaya çıkmasında zayıf ve kırılgan oluyorlar.

Orta ve uzun vadeli projeksiyonlu bakış, vizyoner yaklaşım, kurumsal temel ilkeler, itibar, kredibilite, güvenirlik kazanmak en az 5 yıllık stabil derinliği gerektirmektedir.
Yeni kurulan şirketlerin genelde yüzde 80’i ilk beş yılda kapanmaktadır. Nedeni kurumlaşmaya önem vermeden kısa yoldan çok kazanıp köşe dönme aceleciliğidir. Veya sistemleşmeden paylaşım kavgalarının erken başlamasıdır.
Keza aile şirketleri kurumsallaşamadığı için iki-üç kuşak sonra dağılmaktadır.

Gençlerimiz işe başlarken gömleğin ilk düğmesini doğru iliklemelidirler.
Mesleki ve teknik bilgi yanında işletmeciliğin temel şartları hakkında gerekli bilgi birikimine sahip olmalılar. Her meslek sahibi ek olarak işletmeciliğin temel gerekleri hakkında bilgi ve beceri ile donanımlı olmalıdır. Teknik bilgi bakımından uzman olanlar genelde işletmecilik, liderlik, yönetim becerileri konusunda yetersizliklerini kabul etmiyorlar. Belirli alanda iyi uzman olan “çok bilmiş!” teknik adamlar işletmeciliğin gereklerini bilmediklerini de kabul etmezler. Zaten en tehlikeli durum da bilmediğini bilmemektir. Mühendis odalarının yayın organlarında mühendislik alanı dışında genelde siyasi konular ağırlıktadır. Hukukçu ve siyasalcıların yayınlarında da ne kadar teknik alanda konunlar varsa gündem yaparlar. Bilgi sahibi olmadığı alanda fikir sahibi olmak gibi…

Neyse ara sokaklardan ana caddeye, yani asıl gündemimize dönelim.
İş hayatına hazırlanan gençlerimize önerimiz, Kalite Yönetim Sistemleri (KYS) konusunda bilgi ve beceri sahibi olmak.
Örneğin; ISO 9000 Kalite Yönetim Sistemi ve Toplam Kalite Yönetimi (TKY) Sistemi konusu işletmeciliğin olmazsa olmazı temel bilgilere sahip olmanızı sağlar.
Özellikle endüstri mühendisliği, işletme bölümlerinde bu konular teğet geçildiğini biliyoruz. Zaten üniversiteler ile reel sektör işletmeleri arasında iletişim maalesef yeterli seviyede değil. Akademi dünyası reel sektöre rehberlik ve danışmanlık işlevini yaptığı söylenemez. Siz okulda kazandığınız teori ile yetinmeyin iş dünyası ile öğrencilik sıralarında sıkı iletişim halinde olunuz.

İşletmelere bir de kalite yönetim sistemleri penceresinden bakınız. İşimiz gereği danışmanlık yaptığımız kurumlarda yeni işe başlayan mühendis ve işletmecileri kalite yönetim projelerinde çalışmalarını öneriyorum. Çok güzel neticeler alınıyor. Genç mühendisler 6 ay gibi kısa sürede yirmi yıldır çalışanlardan daha ileri seviyede işe vakıf oluyorlar.

Bir işletmenin kurumsallık kriterlerine sahip olup olmadığının ölçüsünü, şartlarını tanımlayan bahsi geçen yönetim sistemlerinin açılımlarını, yorumlarını mutlaka araştırın öğrenin.
Bu konularda düzenlenen eğitim ve seminerleri kaçırmayın.
Kalite Yönetim sistemleri dokümanlarını (Prosedür, Görev ve iş tanımları, El kitabı gibi…) incelediğiniz zaman o kurum hakkında yıllarca kazanılabilecek vukufiyete kısa sürede kavuşma imkânınız olacaktır.

Kurumların, vizyon, misyon, ilkeleri, hedefleri, stratejileri, uygulama yöntemleri, yetki ve sorumluluk tanımları, süreçleri, iş akışları gibi tüm işleyişlerini kalite yönetim sistemleri dokümanlarından öğrenmek mümkündür.
İşletmenin bütünü ve detayı hakkında bilgi sahibi olmak, büyük resmi ve resimdeki detayı birlikte görebilmek yönetim başarısı için şarttır.

Üniversite öğrencileri, hangi branşta olursa olsun özellikle işletme, iktisat, kamu yönetimi, mühendislik bölümleri kalite yönetim sistemlerini ders zorunluluğu ötesinde derinlemesine araştırıp öğrenmeliler. CVlerin ekinde bu konularla ilgili sertifikalar önemli pozitif referanslardır.
İşsizlikten korkmayın, vasıfsızlık ve isteksizlikten korkun. İşinizi sever ve işinizin gerektirdiği vasıflara sahip olursanız iş her zaman garanti biiznillah…

[email protected]

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.