Karadaği: Başkasından önce kendimizi kınamalıyız

Karadaği: Başkasından önce kendimizi kınamalıyız

İslam’a karşı çok ciddi operasyonlar, saldırılar var. Bizim bir konuda hemen başkasını kınamamız doğru değil

Dünya İslam Âlimler Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Ali Muhyeddin Karadaği, “Bizim bir konuda hemen başkasını kınamamız doğru değil. Her şeyden önce kendimizden başlamalı, kendimizi kınamalıyız” dedi.

Batman’da, ÖNDER İmam Hatipliler Derneği, Batman Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi, Batman İl Müftülüğü, Yunus Emre Cami Vakfı ve Medrese Âlimleri Vakfı tarafından organize edilen ve çok sayıda İslam âliminin katıldığı "Uluslararası 10'uncu Din Görevlileri Sempozyumu"nda konuşan Karadaği, İslam’da davet dilinin çok önemli bir konu olduğunu belirtti.

Karadaği, “Ümmetin 3 kavrama ihtiyacı var. Kişinin kendisiyle ve diğerleriyle diyalogda hikmetli davranmaya ihtiyacı var. Davet yaparken de hikmete ihtiyacı var. Hikmet kavramı Kur’an’da en çok kullanılan önemli kavramlardan bir tanesidir. Burada hikmet; doğru akıl, doğru düşünce, doğru kullanıma işaret eder. Hikmetli davranmak, öteki ümmetlerle diyalog kurarken doğru sonuç almak için doğru üslup, metot kullanmayı gerektirir. Hikmet doğru sözü, doğru zamanda, doğru yerde ve doğru bir şekilde kullanmak ve yerine koymak demektir.” diye konuştu.

“Kalpleri rahatlatıcı, dinlendirici bir üslup kullanılmalıdır”

İnsanların kalbine hitap edilmesi gerektiğini vurgulayan Karadaği, “Doğru nasihate gelince burada doğru nasihat aynı zamanda kalplere hitap etmelidir. Nefisleri arındırmaya hitap etmelidir. Ruhlarımızı yüceltici bir üslup kullanılmalıdır. Kalpleri rahatlatıcı, dinlendirici bir üslup kullanılmalıdır. Bu dört şey bir araya geldiği zaman işte o zaman bu ümmetin elinden çok büyük şeyler gerçekleşir. Ümmetin kendi çocukları arasında herhangi bir problem meydana geldiğindeyse İslam bu konuda bize yol göstermiştir, Müslümanlar kendi aralarında en güzel, tatlı dille diyalog yapmak zorundadırlar.” dedi.

“Her şeyden önce kendimizden başlamalı, kendimizi kınamalıyız”

Konuşmasının devamında Karadaği şunları söyledi: “Bugün ümmetin ne kadar perişanlık içerisinde, zor durumda olduğunu, bölünmüş olduğunu hep beraber biliyoruz. Filistin davasının nasıl bir problem içerisinde olduğunu, nasıl bir süreçten geçtiğini biliyoruz, Filistin davasını bitirmek isteyen çevreleri gözlemliyoruz. Kendi aramızda bu üç kavramı doğru kullanmaya ihtiyacımız var. Ama Müslüman topluluklara karşı, İslam’a karşı çok ciddi operasyonlar, saldırılar var. Bizim bir konuda hemen başkasını kınamamız doğru değil. Her şeyden önce kendimizden başlamalı, kendimizi kınamalıyız. Dünya İslam Âlimler Birliği olarak herkese çağrım şudur; bahsetmiş olduğum üç kavramdan yola çıkarak hareket etsinler. İşte, o zaman güçlü, saygın, kabul gören ümmet haline gelebiliriz. Kendi içimizde saygın olduğumuz zaman ötekiler nezdinde de saygın bir yerimiz olur.”

İLKHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.