"Kanser hastaları süreci doğru yönetti"

"Kanser hastaları süreci doğru yönetti"

​Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Onkoloji Kliniği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Timuçin Çil, pandemi sürecini en iyi yöneten hasta gruplarının başında onkoloji hastalarının geldiğini söyledi.

Kanser hastalarının maske kullanımı, sosyal mesafe ve hijyene azami önem verdiğini, bunun sonucu olarak da bulaş oranının düşük seviyelerde seyrettiğinin altını çizen Çil, salgın süreci başladığında salgından en fazla etkilenecek hasta grubunun kanser hastaları olacağı yönünde genel bir kanının yaygın olduğunu hatırlattı.

Beklenilenin aksine kanser hastalarında virüs ile enfekte olma oranının düşük seyrettiğini ve bu durumun sevindirici olduğunu dile getiren Çil, "Kanser hastalarında bulaş oranı düşük, ancak bulaş olan kanser hastalarında süreç diğer kişilere göre daha ağır seyredebiliyor" dedi. 

Kanser hastalarının çok disiplinize olduğunu ve hastalığa dikkat ettiklerini bildiren Çil, “Dolayısı ile tedbirlere daha fazla dikkat ediyorlar. Özellikle maske kullanımı, sosyal mesafe ve hijyene azami önem gösteriyorlar. Bunun doğal sonucu olarak da bizim hastalarımızda Covid-19'a yakalanma oranının çok düşük düzeylerde kaldığını görüyoruz.

Ancak bulaş olan kanser hastalarında Covid-19'un ağır seyredebildiğini de unutmamamız gerekiyor. Kısacası bağışıklık sisteminiz ne kadar düşük olursa olsun maske kullanımı, sosyal mesafe ve hijyene dikkat ettiğiniz müddetçe, bulaş riski de o derece azalıyor. " diye konuştu.

Mutlaka hekime başvurulmalı

Pandemi döneminde Covid-19 dışındaki hastalık belirtilerinde hekime başvurma oranlarındaki azalmalara ilişkin de açıklamalarda bulunan Çil, bu durumun ilerleyen dönemlerde ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğine işaret ederek şu ifadeleri kullandı:

Salgının pik yapma ihtimali ya da ikinci dalga beklentileri doğal olarak insanları endişelendiriyor. Hal böyle olunca hastalar büyük oranda, bulaş riskinin en fazla olduğunu düşündükleri sağlık kuruluşlarına gitmekten imtina ediyor. Bu tutum son derece yanlış. Çünkü kanser başta olmak üzere tüm hastalıklarda erken teşhis hastalığın tedavisinde büyük önem taşıyor. Geç kalınmış her teşhis, telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğurabilir.
Prof. Dr. Timuçin Çil, her hangi bir hastalık belirtisi görüldüğünde salgına karşı etkili tedbirler alınarak vakit kaybetmeden hekime başvurulması gerektiğini sözlerine ekledi.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.