Kadir Gecesi nedir? Kadir Gecesi'nin önemi ve fazileti

Kadir Gecesi nedir? Kadir Gecesi'nin önemi ve fazileti

İslam Alemi'nin heyecanla beklediği gün geldi. 2017 Kadir Gecesi 21 Haziran akşamı itibari ile idrak edilecek. Milyonlarca Müslüman Kadir Gecesi ibadetleri ile Allah'ın rızasını kazanmak istiyor. Kadir Gecesi nedir? Kadir Gecesi'nin önemi haberimizde...

2017 Kadir Gecesi, 21 Haziran 2017 itibari ile Milyonlarca Müslüman tarafından ihya edilecek. Bin Aydan Hayırlı olarak adlandırılan Kadir Gecesi, Müslüman Alemi'nin bir sene içindeki en değer verdiği günlerden biridir. 2017 Üç Aylar içindeki son kandil gecesi olacak olan Kadir Gecesi, Önemi ve Anlamı ile İslam Alemi için çok şey ifade etmektedir. Peki Kadir Gecesi nedir? Kadir Gecesi neden önemlidir? Kadir Gecesi'nin önemi nedir?

2017 Kadir Gecesi'nin 21 Haziran 2017 akşamı itibari ile idrak edilmeye başlanması aynı zamanda Ramazan Ayı içindeki son üç güne de girilmesi anlamına geliyor. Bu nedenle Ramazan sonu yaklaşırken böyle mübarek bir gecenin nurundan faydalanmak isteyenler Kadir Gecesi ile ilgili bilgi almak istiyorlar.

kadir-gecesi-mesajlari-resimli-facebook.jpg

Kadir Gecesi nedir?

Kadir Gecesi, İslam Dini'nin kutsal kitabı olan ve Allah (c.c.) tarafından yeryüzüne indirilmiş son kitap olma özelliği taşıyan Kur'an-ı Kerim'in sevgili Peygamberimiz (s.a.v)'e indirilmeye başlandığı geceyi ifade etmektedir. Bu nedenle Kadir Gecesi bir sene içindeki en önem verilen gündür. Bin Aydan Hayırlı olmasının da sebebi Kur'an-ı Kerim'in bu gece indirilmeye başlanmasıdır.

Kadir Kelimesi sözcük olarak "Hüküm, Şeref, Kıymet" gibi anlamlar taşımaktadır. Dini terminoloji'de bu Kadir Gecesi; "leyletü'l-Kadr" olarak da bilinmektedir.

2015-kadir-gecesi-mesajlari.jpg

Kadir Gecesi'nin önemi nedir?

Kadir Gecesi'nin elbette en önemli tarafı Kutsal Kitabımız Kur'an-ı Kerim'in yeryüzüne indirilmeye başlandığı gün olmasıdır. Yüce Allah'ın (c.c.) izniyle her yıl bu gece melekler ve Cebrail (a.s.) yer yüzüne inerler. Tevbe kapısının sonuna kadar açık olduğu bu gece tam anlamıyla bir ibadet, dua ve tövbe etme gecesidir.

Kadir Gecesi ile İlgili Hadisler

2017 yılında 21 Haziran'da idrak edeceğimiz Kadir Gecesi ile ilgili sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v) pek çok kez kelam etmiştir. Kadir Gecesi'ne son derece önem veren Peygamberimiz, bu nedenle Ramazan'ın son 10 gününü her gece Kadir Gecesi gibi yaşardı.

Kadir Gecesi ile ilgili bazı hadisler şu şekildedir;

1. “Kadir gecesini, fazilet ve kudsiyetine inanarak ve sevabını yalnız Allah’tan bekleyerek ibâdet ve tâatle geçiren kimsenin -kul hakkı hâriç- geçmiş günâhları bağışlanır.” (Müslim, Müsâfirîn, 175)

2. “Kadir gecesini, fazilet ve kudsiyetine inanarak ve sevabını yalnız Allah’tan b    Âişe -radıyallâhu anhâ-, Peygamber Efendimiz’e: “–Ey Allah’ın Rasûlü! Kadir Gecesi’nin hangi gece olduğunu bilecek olursam, o gece nasıl dua edeyim?” diye sormuş, Fahr-i Kâinat Efendimiz de:


    اللَّهُمَّ إِنَّكَ عَفُوٌّ تُحِبُّ الْعَفْوَ فَاعْفُ عَنِّي

    “«Allah’ım! Sen çok affedicisin, affetmeyi seversin. Beni bağışla!» diye dua et!” buyurmuştur. (Tirmizî, Deavât, 84)leyerek ibâdet ve tâatle geçiren kimsenin -kul hakkı hâriç- geçmiş günâhları bağışlanır.” (Müslim, Müsâfirîn, 175)

3. “Kadir gecesi ile ilgili rüyalarınızın, ramazanın son yedi gecesi üzerinde toplandığını görüyorum. O halde Kadir gecesini arayan onu ramazanın son yedi gecesinde arasın!” (Buhârî, Leyletü’l-kadr 2,)
-“Kadir gecesini ramazanın son on günü içinde arayınız!” (Buhârî, Leyletü’l-kadr 3)
-“Kadirgecesiniramazan’ınsonongünündekitekgecelerdearayın!” (Buhârî, Leyletü’l-kadr 3)

4. Ramazan ayının son on günü girdiğinde Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem geceleri  ihyâ eder, ev halkını uyandırır, ciddiyetle ibadete soyunur ve eşleriyle ilişkiyi keserdi. (Buhârî, Leyletül-kadr 5)

5.“Resulullah’a (.aa): ‘Kadir Gecesi’ne girdiğimizde (o gecede), ne isteyelim Hak Teâlâ’dan?’ diye sorulduğunda, Resulullah (saa): ‘Afiyet dileyin.’ buyurdu.”

6.“Fatıma (sa) Kadir gecesi, ev halkından hiç kimsenin yatmasına müsaade etmezdi; az yemek vermekle onların yatmamasını sağlıyor, kendisi de bu gecenin ihyası için hazırlanıyor ve buyuruyordu ki: “Mahrum, bu gecenin bereketlerinden mahrum kalan kimsedir.”

Kadir Gecesi tüm İslam Alemi'nde ve ülkemizde Mübarek olsun.

En Güzel Kadir Gecesi Mesajları için TIKLAYINIZ

Risale Haber

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.