K Vitamini hangi besinlerde bulunur?

K Vitamini hangi besinlerde bulunur?

Vücutta bir miktar depolanabilen yağda çözünen vitamin türlerinden bir tanesi olan K vitamini, kanın pıhtılaşmasında çok önemli görevlere sahiptir

Eksikliği halinde kanama, pıhtılaşma bozuklukları ve buna bağlı olarak vücudun birçok doku ve organına ilişkin bozukluklar meydana gelebilir. K1 ve K2 olmak üzere iki yaygın alt türü bulunan K vitamini, koyu yeşil yapraklı sebzeler başta olmak üzere bitkisel veya hayvansal kaynaklı birçok besinde bulunur.

K Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?

K vitamini bitkisel ve hayvansal kaynaklı birçok besinde doğal olarak yer alan bir vitamin türüdür. K vitamini bulunan besinler arasında şunlar yer alır:

· Ispanak, brokoli, lahana, marul, bezelye, taze fasulye gibi sebzeler
· Soya fasulyesi ve Meksika fasulyesi
· Domates
· Şalgam
· Yeşil çay
· Kuşkonmaz
· Buğday, yulaf gibi tahıllar
· Süt ve süt ürünleri
· Kırmızı ve beyaz etler ile karaciğer, böbrek gibi sakatat türleri
· Yumurta
· Fermente ürünler
· Meyveler ve yağlı tohumlar

K vitamini eksikliğinde ne yemeli veya K vitamini içeren gıdalar nelerdir sorusuna yanıt olarak yukarıdaki besinler verilebilir. Bu besinlerin tüketimine dikkat ederken kan sulandırıcı ilaç kullanımının söz konusu olup olmadığına mutlaka dikkat edilmelidir.

K Vitamininin Faydaları Nelerdir?

K vitamini, vücudun genel işleyişinde birçok göreve sahiptir. Pıhtılaşmayı düzenleyerek yaraların doğru şekilde iyileşmesi, aşırı kanamanın önlenmesi gibi faydaları beraberinde getirir. Kan sulandırıcı ilaçların aşırı kullanımına bağlı olarak gelişen kanama durumlarında iyileşme açısından K vitamini takviyeleri kullanılabilir. 

Kemik yoğunluğunun korunması ve kemik metabolizmasının düzenlenmesi açısından önemli faydaları bulunan K vitamini, osteoporoz ve kemik dejenerasyonuna bağlı birçok hastalığın önlenmesinde etkili olduğu düşünülen bir besin ögesidir. Birçok alanda düzenleyici görev yaptığından K vitamini cilde faydaları ile de önemli görevlere sahiptir. Bununla birlikte yaşlı yetişkin bireylerde epizodik hafıza ile ilişkili olduğu bilinen K vitamininin bilişsel fonksiyonların güçlendirilmesi üzerinde de etkileri bulunur. 

K vitamini görevleri arasında damarlarda mineralizasyonun ve birikimin önlenmesi de yer alır. Dolayısıyla vitamin yeterli düzeyde alındığında yüksek tansiyon gelişim riskinin azaltılmasına da katkıda bulunur. Bu durum hem kalp ve damar hastalıklarından korunmak hem de felç, kalp krizi, beyin kanaması gibi ciddi komplikasyonların gelişimini önlemek açısından oldukça önemlidir. 

Günlük K vitamini ihtiyacı yaşa ve cinsiyete, gebelik durumuna ve sağlık durumuna göre değişkenlik gösterir. Fakat genel olarak yetişkin bireyler için vücut kütlesinin her 1 kilogramı başına 1 mcg K vitamini alımı önerilir. Referans değerlere bakıldığında ise K vitamini gereksiniminin yaşla birlikte azaldığı, 25 yaş üzeri yetişkin kadınlarda günlük 65 mcg, 25 yaş üzeri erkek yetişkinlerde ise günlük 80 mcg K vitaminine ihtiyaç duyulduğu söylenebilir. Bu değerler ortalama rakamlar olmakla birlikte kişisel faktörlere göre değişebilir. Ayrıca Coumadin, Varfarin veya farklı bir kan sulandırıcı ilaç kullanan bireylerde K vitamini alımının azaltılması gerekir. Bu gibi durumlarda hekim önerilerine göre hareket edilmeli, bilinçsiz şekilde vitamin takviyesi kullanımından kesinlikle kaçınılmalıdır.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.