Japon mimarın deprem bölgesine özel tasarımı 'kağıt masura evi' Hatay'a gönderildi

Japon mimarın deprem bölgesine özel tasarımı 'kağıt masura evi' Hatay'a gönderildi

Ödüllü Japon mimar Shigeru Ban'ın kağıt ve yonga levha gibi geri dönüştürülmüş çevre dostu malzemelerle tasarımını yaptığı, ODTÜ'de inşa edilen kağıt masura evin Hatay'da kurulumuna başlandı

Tasarımının hayata geçirildiği ODTÜ Acil Tasarım Stüdyosu'ndaki kağıt masura evi görmek üzere Japonya'dan Türkiye'ye gelen mimar Shigeru Ban, buradaki incelemelerin ardından AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

"Shigeru Ban Architects" ve "Voluntary Architects Network (Gönüllü Mimarlar)" olarak doğal afetler sonrası geçici yapılar ürettiklerini anlatan Ban, 17 Ağustos 1999 depremi sonrasında da 70 kadar geçici yapıyı deprem bölgesi için tasarladığını hatırlattı.

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depreminin ardından da ODTÜ'lü mimarlık öğrencilerinin kendisiyle iletişime geçtiğini aktaran Ban, "Japonya'daki üniversite öğrencileri de deprem sonrasında bir şeyler yapmak istediklerini söyleyince projeye girmeye karar verdik." dedi.

ODTÜ'deki proje öncesinde, Japonya, İtalya ve Türkiye'de acil tahliye alanlarında mekan bölmek amacıyla kağıt masura malzemesini kullanarak tasarımlar yaptığını, geçici yapılar da tasarladığını aktaran Ban, şu değerlendirmede bulundu:

"Kahramanmaraş merkezli deprem bölgesi için tasarladığımız bu yapı, tamamen yeni bir proje oldu. Öncelikle projeler geçici barınma ihtiyacı olarak tasarlanmışken bu evin daha kalıcı olabileceğini düşünüyoruz. İnsanların bu yapı içerisinde gerektiği kadar yaşayabilecekleri bir tasarım oluşturduk. Yapının tasarımları bana ait. Tasarımın bir prototipini de Japonya'da kendi üniversitemdeki öğrencilerle yaptım. Japonya'da kullanılan malzemelerin aynısını Türkiye'de bulamayacağımız için de onu yaparken ODTÜ'lülerle iletişim halinde olduk ve onların yerel malzemeler kullanarak bunu nasıl üretebileceğini, ne tür malzemelerden bu tasarımı çıkarabileceğini birlikte çözdük."

ODTÜ'de inşa edilen kağıt masura evi çok beğendiğini belirten Ban, "Çok güçlü, çok iyi yapılmış ve çok güzel bir yapı olmuş." dedi.

13 GÜNDE İNŞA EDİLİYOR

Yapının çevre dostu olmasının avantajlarını anlatan Ban, öncelikle kolon olarak kullanılan kağıt masura malzemesinin geri dönüştürülmüş kağıtlardan oluşmasının ekonomik anlamda avantaj sağladığını söyledi.

Mimar Ban, "Evin inşa edilmesi, hiç bu yapıları bilmeyenler için bile 10 günde bütün malzemeleri hazırlayıp 3 günde inşa edilmesi gibi bir süreci içeriyor. Malzemeye ve tasarıma hakim olduktan sonra yapının kurulumu bir günde tamamlanabiliyor. Kağıt masura evin, hem fonksiyonel hem ekonomik hem de güzel olması onu diğerlerinden ayrı bir yerde tutuyor. Yapılması, sökülmesi ve afet bölgesine transferi de çok kolay. Bu yapının bir üniversitede inşa ediliyor olması, mimarlık öğrencilerinin başka yerde deneyimleyemeyeceği bir imkan sağlıyor." diye konuştu.

20 DOLAYINDA KAĞIT MASURA EVİ İNŞA EDİLECEK

ODTÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Görevlisi Tuğba Özer de prototipin ardından 20 dolayında kağıt masura evin daha üretiminin yapılmasının planlandığını bildirdi.

Ev Hatay'a ulaştıktan sonra ıslak zeminlerin kurulumu üzerine çalışmalar yapacaklarını dile getiren Özer, "Prototimiz Hatay'a gidecek. Sonrasını ihtiyaca göre değerlendireceğiz." dedi.

Japon mimaride çoğunlukla ahşap ve kağıt malzeme kullanıldığını aktaran Özer, "Malzeme seçimi açısından Japon mimariden yararlanıldığını görüyoruz. Ban, diğer geçici yapı tasarımlarda da geri dönüştürülebilir malzemeler kullanıyor. Depremzedeler kalıcı konutlara geçtiğinde, bu yapının malzemeleri dönüştürülerek tekrar kullanılabilecek durumda. Ayrıca yapının lojistiği konteynerlere göre çok daha kolay. Parçalanarak gönderildiği için bir tıra birden fazla yapı malzemesi sığabiliyor." diye konuştu.

aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.