Jan Dark ve Binbaşı Asım Bey

Hukuk tarihi dünyada ve bizde büyük zulümlerle doludur, siyasi iktidarların ve yetersiz hayat felsefelerinin, menfaat şebekelerinin işgal ettiği hukuk kurumları insanları büyük zulümlere maruz bırakmıştır. Jan Dark bir Hıristiyan azizesidir. Jan Dark, kilisenin yetkilerine karşı çıkıp onu kabul etmeyen, Fransız olmanın önderliğini yapan İngilizlere karşı Paris'in ve Fransa'nın bağımsızlığını isteyen bir simgedir. Yaptığı her şey halk tarafından alkışlanırken soylular ve kilise tarafından en büyük düşman kabul edilmesine şaşmamak gerekir.

O, kilisenin yetkilerinin önünde bir engeldi. O kilise için bir tehditti. Kazandığı her zafer piskoposlar, papazlar, kiliseye bağlı üniversite için bir yıkımdı. Her adımında engellendi. Giydiği erkek kıyafeti, saraylardaki ihtişama aldanmayışı, Tanrı'dan başka kimsenin önünde diz çökmeyişi, basit, saf bir köylü kızı oluşu onlar için yok edilmesi gereken şeylerdi.

Şövalye unvanı  almış soylu askerler, prensler her fırsatta onu aldattılar. Ona ihanet ettiler. Onların gözünde o, sadece bir kızdı. Basit, aptal, diz çöktürülmesi gereken bir kız. Fransız kralı ile görüşür, saraya geldiği gün kabul edilmez, kral basit bir köylü kızı ile görüşmek istemediğini söyler. Geri döner bir süre sonra yine gelir, naib krala onu kabul etmesini söyler. Nedeni ise geçen gelişinden bugüne saraydaki inekler süt vermez, tavuklar yumurtlamaz, sayısız aksilikler olur, bunları duyan kral istemeye istemeye bu genç kızla görüşür, ikazlarını kale alır, askerleri günahtan arındırır, küfretmeye yasaklar, bizzat savaşır ve savaşı yönetir. Fransa’yı ve kralı kurtarır. Zaferden sonra İngilizlere verilir ve yakılarak öldürülür. Yanmayan sadece kalbidir. Adalet beşyüz yıl sonra ondan özür diler mahkeme salonunun ve beş yüz yıldır kokan hukuk düzeninin pisliğini yalar.

Binbaşı Asım Bey bizim Jan Dark’ımızdır. Ondan daha ileri bir saflıkla askerken Bediüzzaman’ı Burdur’da tanır, çarpılır adeta. Evinde dersler yapar, tutuklanır mahkemede kitapların kaynağını söyleyerek Üstadına ihanet etmek istemez ve ölüm ister Allah’tan. Salonda irci çağrısına lebbeykzen olur bu darı mihnetten göçer, cenazesine dahi kimse cesaret edemez. Ne hukuk düzeni değil mi? Kitap okuyan bir insanı okuduğu kitaptan ötürü mahkeme etmek, cenazesine dahi insanları koymamak. Sonra da maydanoş mukaddestir nutukları atmak. Bizi dünyanın en büyük coğrafyasına hakim kılan dini mübini sistemden hayattan, kültürden kovmak, adı modernizm.

Biz nur talebeleri Bediüzzaman ve talebelerine edilen zülmü ifade edemiyoruz, bu kitaplar için yapılan dalalet kumkumasını bu  topluma yansıtamıyoruz. Bakın bu kitapların kaderine bu ülkenin kaderini değiştirdi, sizin de kaderinizi değiştirsin, bu kadar sıkıntıya katlanan bu kitapları tanıyın, merak edin. Belki bir gün anlayacaksan ama vakit geçmiş olacak.

Bir futbol antrenörünün kızı için ayağı kalkan muhafazakar gazeteler, basın ve televizyonlar, bu büyük hukuk vakasına neden ilgi duymazsınız. Bir asker bir kitap okur bu yüzden mahkeme edilir ve ölür, dönemin binazır dahiliye nazırı olayı basit bir zabıta vakası olarak görür. Risale Akademi ölümünden yetmiş sekiz yıl sonra bu garip ve asil yolcuyu İzmit’te anıyor. Gönlümden geçeni anlatıyorum.

Isparta’da Gül mezarlığında yatan bu büyük şehidi sadakat şehidini anmak için valisi belediye başkanı ve sair zevatı alişan onun mezarına gidip bir saygı ziyaretinde bulunabilir, televizyonlar bunu yayınlarına alabilir. Adalet bakanı Fransız adaleti gibi seksen yıl önceki bu hukuk faciasını telin için İzmit’e gelebilir, çok mu şey istedim.

Cennetten bize el salla büyük kahraman. Eğer gücümüz ve amalimiz yeterse seninle buluşuruz, senin düzeyinde bir akibet nerde bize nasib olsun? Tembellik döşeğinden ve rahat yorganında olanlara bir derstir. Asım Bey selam sana büyük kahraman ve Fatiha.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum