İyi kurbanlık hayvan nasıl seçilir? Kurbanlık seçilirken dikkat edilmesi gerekenler

İyi kurbanlık hayvan nasıl seçilir? Kurbanlık seçilirken dikkat edilmesi gerekenler

2018 Kurban Bayramı için 2 hafta süre geldi. Milyonlarca vatandaş kurbanlık seçmek için kurban pazarlarına akın etmeye başladı. Peki Kurbanlık seçerken nelere dikkat etmeli? Kurbanlık seçmenin püf noktaları nelerdir?

Kilis İl Tarım ve Orman Müdürü Songül Kadıoğlu, kurban bayramı öncesi kurbanlık seçecek vatandaşlara bazi püf noktaları verdi. Kurbanlık seçimi, bayram öncesi vatandaşların en çok dikkat ettiği noktalardan biri. İyi kurbanlık nasıl anlaşılır? Kurbanlık hayvan nasıl seçilir? 

İşte Kadıoğlu'nun verdiği bilgiler;

- Büyükbaş hayvan en az 3 yaşında olmalı: Kurbanlık alırken süt dişlerini dökmüş ve 2 yaşını bitirmiş, 3 yaşından gün almış hayvan seçilmeli. Eğer Küçükbaş hayvan alacaksınız 1 yaşını bitirmiş, 2 yaşından gün almaya başlamış olmalı. Hayvanın yaşı ön dişlerinden anlaşılıyor. Ön alt süt dişlerinin düşerek yerine kalıcı kare şeklini andıran diğer dişlere nazaran, daha büyük ve parlak 2 dişin çıkması, hayvanın 24 ayını doldurduğu anlamına geliyor.

-Erkek hayvanları tercih edin: Küçükbaş veya büyükbaş fark etmeksizin kurbanlık alırken erkek hayvanlar tercih edin. Bu hayvan varlığının devamı açısından önem arz ediyor.

- Kurbanlıklar küpeli olmalı: Sağlıklı hayvanlar besili, gövdesi dolgun, butları yuvarlak, omuzları geniş, derisi yumuşak ve bakışları canlı olandır. Kurbanlık alırken bu özelliklere dikkat ederseniz daha sağlıklı kurbanlık almış olursunuz. Kurbanlıklar küpeli ise geldiği bölgelerde veteriner kontrolünden geçmiş demektir. Bu özelliği de arayın.

- Dini sorumluluklar: Bir hayvanın dinen kurbanlık olabilmesi için  sığır ve mandalar 2 yaşını (24 ayını), deve beş yaşını, keçi ve koyun bir yaşını bitirmiş olmalıdır. 

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.