İşverene iş sağlığı ve güvenliği sertifikası imkanı

İşverene iş sağlığı ve güvenliği sertifikası imkanı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Anadolu Üniversitesi arasında imzalanan protokolle işverenlere iş sağlığı ve güvenliği sertifikası sahibi olma imkanı sağlandı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Anadolu Üniversitesi arasında imzalanan protokolle başlatılan "e-Sertifika" programıyla 10'dan az çalışanı olan ve "az tehlikeli" sınıfta yer alan iş yerlerinin sahipleri, işletmelerindeki iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini kendileri yürütebilecek.

 Resmi Gazete'de 29 Haziran 2015'te yayımlanarak yürürlüğe giren "İşyerinde İşveren veya İşveren Vekili Tarafından Yürütülecek İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetlerine İlişkin Yönetmelik"e dayanan protokole taraflar, 9 Ekim 2015'te imza attı.
 
Protokolle 10'dan az çalışanı bulunan ve "az tehlikeli" sınıfta yer alan işyerlerinde, işe giriş ve periyodik muayeneler hariç iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini işveren veya işveren vekilinin yürütmesine imkan sağlandı.
 
Mezuniyet şartı aranmaksızın 18 yaşından büyük herkesin 25 Ocak 2016'ya kadar 250 lira karşılığında başvurabileceği e-Sertifika programında, kursiyerlere iş sağlığı ve güvenliği alanında 12 haftalık eğitim verilecek.
 
Her yıl üç kez düzenlenecek
 
Programa kayıt yaptıranlar, temin edecekleri uzaktan öğretim yöntemine göre hazırlanmış ders kitabı ve internet ortamında sunulan hizmetlerden yararlanarak 7 Mayıs 2016 tarihindeki eğitim tamamlama sınavına hazırlanacak.
 
Sınavda 100 üzerinden 50 ve üzeri puan alan katılımcılar, "İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetlerinin Yürütümüne İlişkin İşveren veya İşveren Vekili Eğitimi Tamamlama Belgesi" almaya hak kazanacak.
 
Her yıl bahar, yaz ve güz dönemleri olmak üzere yılda üç kez açılacak "e-Sertifika" programı sayesinde 10'dan az çalışanı olan ve "az tehlikeli" sınıfta yer alan iş yerlerinin sahipleri, işletmelerindeki iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini kendileri yürütebilecek.
 
"Az tehlikeli" sınıfta başlıca mum, peynir, baharat, çikolata, tahin ve peruk imalatı, un değirmenlerinde yürütülen görevler, ayakkabı boyama hizmetleri, bebek giyim eşyası ve aksesuarı ile spor kulüpleri ve esnaf birliklerinin faaliyetleri yer alıyor.
 
(AA)
 

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.