İstanbul'da bazı ilçelerde aidat zamları yüzde 150'ye ulaştı

İstanbul'da bazı ilçelerde aidat zamları yüzde 150'ye ulaştı

İstanbul'da aidatlar son dönemde kirayla yarışır hale geldi, birçok ilçede minimum yüzde 50-60'tan başlayıp yüzde 100'ü geçen hatta yüzde 150'ye ulaşanlar dahi var!

Aidatlar son dönemde İstanbullu ev sahipleri ve kiracılarının korkulu rüyası olmaya başladı. Pek çok kişi yüksek aidatlardan şikâyetçi. Megakentte aidatlar son dönemde kirayla yarışır hale geldi, birçok ilçede yüzde 100'lere varan oranlarda aidat artışı yaşandı. Aidatlara dair merak edilen soruları konunun uzmanları ile konuştuk.

'SANILANIN AKSİNE KİRACILAR DA SORUMLU'

Aidatlar, İstanbul'da yaşayan ev sahipleri ve kiracıların ortak derdi. Peki şu anda kiracılar ve ev sahipleri aidatlarını ödemediği takdirde ne ile karşılaşabilirler? Aidatlarını ödemeyen vatandaşlar herhangi bir yaptırımla karşı karşıya kalabilirler mi? Bu soruyla son zamanlarda sıklıkla karşılaştıklarını söyleyen Avukat Oğuz Kara, aidat borcundan yalnızca ev sahiplerinin değil kiracıların da sorumlu tutulduğuna dikkat çekti.

Kara, "Kat Mülkiyeti Kanunu'nun (KMK) 20. maddesinde ortak giderler düzenleniyor. KMK'ya göre, payına düşecek gider ve avans borçlarından ve işleyecek gecikme tazminatından kat maliki ile birlikte kiracı da sorumlu kabul ediliyor. Yani sanıldığının aksine aidat borcundan yalnızca kat maliki değil, kiracılar da sorumlu tutuluyor" dedi. Ev sahiplerinin, evlerinde oturup oturmamaları fark etmeksizin aidat borcunu ödemekle yükümlü olduklarını söyleyen Kara, "Kat malikleri aidat borcunu ödemediği takdirde, ödenmeyen aidat borcuna ilişkin olarak apartman yöneticisi ya da her bir kat maliki dava açabilir ve icra takibi başlatabilir. Ödemede gecikilen günler için aylık yüzde 5 hesabıyla gecikme tazminatı ödemekle yükümlü olacaklardır" şeklinde ifade etti.

ÖZELLİKLE O İLÇELERDE YÜZDE 150'YE ULAŞTI

TÜGEM Kurucu Başkanı Hakan Akdoğan, İstanbul'daki aidat artış sebepleri arasında personel maaşlarına gelen zammın etkili olduğunu söyledi. Özellikle elektrik ve doğalgaza gelen zamların aidat artışında etkili olduğunu söyleyen Akdoğan, toplu sitelerdeki havuz temizliği ya da yönetim hizmetleri gibi faktörler nedeniyle buralarda aidatların daha da yüksek olduğunun kaçınılmaz olduğunu belirtti.

İstanbul'da özellikle Beşiktaş, Şişli, Kadıköy, Üsküdar ve Bakırköy gibi ilçelerinde ciddi aidat artışlarının yaşandığını vurgulayan Akdoğan, "Yüzde 100'e varan artışlar var. Minimum yüzde 50-60'tan başlayıp yüzde 100'ü geçen hatta yüzde 150'ye ulaşanlar dahi var. Elbette bu artışlar sitelerin sosyal donatısına ve büyüklüğüne göre de değişiyor" diye konuştu.

Milliyet

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.