İsrail'den UNESCO'ya karşı ortak bildiri

İsrail'den UNESCO'ya karşı ortak bildiri

UNESCO'nun Mescid-i Aksa'daki kısıtlamaları kınadığı ve "İbrahim Camii ile Rahel Türbesi Filistin toprağı" dediği karar, İsrail'i kızdırdı.

İsrailli 19 milletvekili, UNESCO'nun İsrail şiddetini kınayan kararına karşı harekete geçilmesi için ortak bildiri yayımladı.

İsrail'in ekim ayının başından bu yana Mescid-i Aksa'ya yönelik saldırılarını kınayan Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), İsrailli vekillerin hedefi oldu. İsrailli 19 milletvekili, UNESCO'nun İsrail şiddetini kınayan kararına karşı harekete geçilmesi için ortak bildiri yayımladı.
Çarşamba günü alınan kınama kararında El Halil'deki İbrahim Camii'nin ve Beytüllahim'deki Rahel Türbesi'nin, Müslüman Filistin toprağı olduğu vurgulanmıştı. İsrailli vekilleri en çok "Filistin toprağı" ifadelerinin kızdırdığı öne sürüldü.

UNESCO İcra Kurulu tarafından 6'ya karşı 26 evet oyuyla kabul edilen kararda "İsrail'in, Mescid-i Aksa'daki ibadeti kısıtlaması ve kutsal ibadet yerinin yönetimi ile ilgili tavrının kınandığı" bildirilmişti.
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ise dün Ürdün'de Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'la görüştü. Abbas, "Yahudi yerleşimcilerin saldırıları durmalı ve Kudüs'ün yasal konumu korunmalı" dedi. Ürdün Kralı 2'nci Abdullah'la da görüşen John Kerry, Mescid-i Aksa Külliyesi'nin 24 saat boyunca güvenlik kameralarıyla izlenmesine yönelik bir karar aldıklarını belirtti.

UNESCO: Kudüs Müslümanlarındır UNESCO: Kudüs Müslümanlarındır

İlk taslak önerisindeki Yahudilerin ağlama duvarı olarak kullandığı Batı duvarının da Müslümanlara ait olduğu yer almakla birlikte gelen tepkiler üzerine bu öneri geri çekildi. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Kudüs'te El-Aksa Camii'nde ibadet özgürlüğünü kısıtlayan ve kutsal kurallara uymadıkları için İsrail'i kınayan bir kararı kabul etti.Fransa'da dün gerçekleşen oylamada, Mısır, Tunus, Cezayir, Fas, Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri tarafından Filistin lehine 26 oy, aralarında ABD, İngiltere ve Almanya'nın bulunduğu 6 ülke ise "hayır" oyu kullandı. Fransa'nın da içinde bulunduğu 25 ülke ise "çekimser" oyu verdi.Dünya bülteninde yer alan habere göre; Kabul edilen kararda Kudüs "Filistin'in işgal altındaki başkenti"olarak onaylandı. İsrail'in El-Aksa Camii'nde ibadet özgürlüğü kısıtlamalarını kınandı. Kudüs, Batı Şeria ve Gazze'de İsrail eylemlerin İsrail yönetimi hakkında yapılan şikayetleri yineledi.UNESCO yönetim kurulundan Irina Bokova, salı günü BM'ye "daha fazla yerde gerginlikleri tahrik etmemesi ve o kutsal mekanların kutsallığına saygı tavsiyesi yönünde kararlar alması" çağrısında bulundu. Bokova yaptığı açıklamada "Hepimiz diyalog, hoşgörü ve barışı teşvik eden kararlar almalıyız, UNESCO'nun görev sorumluluğu var," dedi.Altı sayfalık karar tasarısında ayrıca Uluslararası toplumu İsrail'i son terör hareketleri bahanesi ile vatandaşlarını silah taşıma yetkisi vermesinden dolayı kınanması çağrısı yapıldı.Kararda, Bethlehem Hebron ve Rachel'ın Tomb Patrikler Türbesi'nin "Filistin ayrılmaz bir parçası" olduğu yinelendi. Ancak, Mescid-i Aksa'nın ayrılmaz bir parçası olarak Batı Duvarının da tanınması için çağrıda bulunulan bir fıkra, İsrail'in itirazları sonucu ertelendi.

Yeni Şafak 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.