İslam toplumları Bediüzzaman'ı tam anlamadı

İslam toplumları Bediüzzaman'ı tam anlamadı

“İslâm Toplumlarının Geleceği ve Dünya Barışı” paneli Fatsa’da gerçekleştirildi.

Çetin Özgen'in haberi

“İslâm Toplumlarının Geleceği ve Dünya Barışı” paneli Fatsa’da gerçekleştirildi. Prof. Dr. Ahmet Battal, Yeni Asya yazarı Latif Salihoğlu ve Dost tv program yapımcısı Mesut Nurver’in konuşmacı olarak katıldığı paneli Tevfik Demirbaş yönetti.

Kur’ân-ı Kerim tilâveti ile başlayan panel, Fatsa Gaziler Derneği Başkanı Abdullah Erarslan’ın yapmış olduğu açılış konuşması ile başladı. Panelin ilk bölümünde görüşlerini ifade eden konuşmacılar, ikinci bölümü soru cevap şeklinde gerçekleştirdiler. Anlamı ve değeri İslâm toplumları tarafından fark edilememiş olan meşveret ve şûrânın diğer bir ifadeyle demokrasinin kalkınma üzerindeki vazgeçilmez önemi üzerinde durulan panelde, konuşmacılar özellikle bu konu üzerine vurguda bulundular.

Panelde, dünyanın gelmiş olduğu teknolojik seviye, Batı medeniyeti ve İslâm medeniyetinin içinde bulunduğu durum üzerine de fikirlerin beyan edildiği konuşmalarda, âyetlerle açıkça işaret edilmiş olan meşveret ve şûrânın İslâm toplumlarında yer bulamamış olmasının İslâm dünyasının temel sorunlarından biri olduğu üzerinde de duruldu.

Panelde, özetle şunlar söylendi: “Bin yıllardır sosyal hayatımızın içerisine adapte edemediğimiz meşveret ve şûrâ prensipleri şimdilerde İslâm dünyasında olup biten toplumsal olaylar gösteriyor ki, İslâm dünyasının da gelmek zorunda kaldığı bir nokta bu. Son dönem İslâm âlimleri içerisinde Bediüzzaman Said Nursî Risâle-i Nurlarda ve özellikle Şam Emeviye Camiinde verdiği hutbede gösterilen hakikatler, İslâm toplumları tarafından tam anlamıyla anlaşılamadan, demokrasiye geçiş sancıları çekiliyor. Umuyoruz ki İslâm dünyası elindeki bu eşsiz Kur’ân-ı Kerim tefsirinin kıymetini anlaşılır, imanî ve içtimaî prensipleri hayata geçirilebilir.”

Yeni Asya
 

Bediüzzaman Said Nursi Etkinlikleri