İslam İşbirliği Teşkilatı olağanüstü toplanıyor: Gündem Netanyahu

İslam İşbirliği Teşkilatı olağanüstü toplanıyor: Gündem Netanyahu

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Batı Şeria'nın bazı kesimlerini ilhak edeceği vaatlerini yinelemesi üzerine pazar günü olağanüstü toplanıyor.

Suudi Arabistan'ın talebi üzerinde, Cidde kentinde düzenlenecek toplantıya ilişkin Türkiye Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "İİT Dışişleri Bakanları Konseyi Olağanüstü Toplantısı, İsrail Başbakanı Netanyahu’nun Batı Şeria’daki Ürdün Vadisi ile yasa dışı yerleşimleri ilhak etme niyetine ilişkin açıklamalarını ele almak üzere ‪15 Eylül 2019 tarihinde Cidde’de düzenlenecektir. Ülkemiz toplantıda Sayın Bakanımız tarafından temsil edilecektir." denildi.

Netanyahu'nun, yaklaşan erken seçimler öncesi işgal altındaki Batı Şeria'da bulunan Yahudi yerleşim birimlerini "ilhak etme" planlarını gündeme taşıması, Filistin'in yanı sıra Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve Orta Doğu'nun da tepkisini çekti.

Orta Doğulu dışişleri bakanları söz konusu vaatleri, barış planlarını ve iki devletli çözüm olasılığını baltalayan bir "saldırı" olarak niteliyor.

Washington'dan İsrail'e destek: "İlhak etme hakkı var"

İsrailli lider daha önce 9 Nisan'daki genel seçimler öncesi seçimi kazanıp koalisyon hükümetini kurması halinde yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerini İsrail'e ilhak etme sözünü vermişti. ABD'nin İsrail Büyükelçisi David Friedman da İsrail’in Batı Şeria’nın bazı kısımlarını ilhak etmeye "hakkı olduğunu" iddia ederek, Netanyahu'yu desteklemişti.

İsrailli seçmen 17 Eylül’de erken genel seçimler için sandık başına gidecek.

İsrail’in 1967’de işgal ettiği Batı Şeria’da 250'ye yakın yasa dışı Yahudi yerleşim birimi bulunuyor ve buralarda 400 binden fazla Yahudi yerleşimci ikamet ediyor.

İsrail merkezli insan hakları derneği B'Tselem'in rakamlarına göre, Netanyahu'nun odağındaki Ürdün Vadisi ile Ölü Deniz'in kuzey bölgelerinde yaklaşık 65 bin Filistinli ile 11 bin İsrailli yerleşimci yaşıyor.

euronews

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum