İslam dünyasının aile konferansı İstanbul'da başlıyor

İslam dünyasının aile konferansı İstanbul'da başlıyor

Konferansa, dünyanın çeşitli ülkelerinden çok sayıda uzman, bilim adamı, yönetici ve siyasetçi katılacak

İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği tarafından düzenlenen "2. Uluslararası Aile Konferansı", 24-25 Ocak'ta İstanbul'da yapılacak.

İDSB'den yapılan yazılı açıklamaya göre, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Kadın ve Demokrasi Derneği'nin ( KADEM) desteklediği, "Şefkat, hürmet, nezaket ve paylaşım" kavramlarının tema olarak belirlendiği konferansa, dünyanın çeşitli ülkelerinden çok sayıda uzman, bilim adamı, yönetici ve siyasetçi katılacak.

Açıklamada görüşlerine yer verilen İDSB Genel Sekreteri Ali Kurt, küreselleşme adıyla devam eden modernleşmenin sebep olduğu savrulmadan, ailenin de nasibini fazlasıyla aldığını belirterek, ailenin, insan ve toplumun buluştuğu ve birbirini var ettiği ilk sosyal etkileşim ağı olduğunu bildirdi.

Ailedeki değişim ve sorunların çok şeyin göstergesi olduğunu, aileyle ilgili sorunları tespit etmek ve tevhid hakikati ile beslenen, uygulanabilir çözümler üretebilmek amacıyla konferansın başlığını, "Değişen Dünyada Bireyler Arası Etkileşim Ağı Olarak Aile - Şefkat, Hürmet, Nezaket, Paylaşım" olarak belirlediklerini ifade eden Kurt, bu kavramlarının ideal Müslüman ailesini yansıttığını belirtti.

Kurt, şöyle devam etti:

"Bir sosyal değişim sürecinde her şey değişmez, değişmek zorunda da değildir. Değişenler ve değişmeyenler iç içe bulunur. Değişmeyen değerler insanı, aileyi, kültürü ve medeniyeti hem var eden hem de yaşatan dinamiklerdir. Bu anlayışla konferans kapsamı için esnek bir çerçeve oluşturmaya çalıştık. Aile kurumunun çekirdeği olan evlilik, suya atılan bir taş misali etrafında giderek büyüyen halkalar oluşturur. Çağımızda giderek artan boşanmalar dikkate alınmadan evlilik kurumu ile ilgili sorunlar üzerinde söylenenler eksik kalacaktır."

Yeni iletişim teknolojileri ve medyanın, değişen dünyanın en önemli aktörleri haline geldiğini, bugün ailenin yaşadığı evin duvarlarının adeta yıkıldığını anlatan Kurt, İslam dünyasının değerleri açısından aile içi ve aile çevresinin tüm etkileşim ağlarının, ailenin sosyalleştirme işlevinin yapıcı, kalıcı özelliklerinin, iletişim teknolojileri ve medya vasıtasıyla yoğun bir "bombardıman altında" bulunduğunu kaydetti.

İnsanı, toplumu ve kültürü kendisi yapan kalıcı değerleri değiştirmeye yönelik bu bombardımanın yol açtığı sorunlar ve tevhid inancına uygun çözüm tekliflerinin büyük önem taşıdığını belirten Kurt, şunları kaydetti:

"Küresel dünyada refah ve yoksulluk kadar göçlerle şehirleşme de bireyleri ve aileyi derinden etkilemektedir. Bu bağlamda aile ve mekan ayrı bir önem kazanır. Bugün değişen dünyada savaş ve ülke içi huzursuzlukların coğrafyası da değişmiştir. Savaşın ailelerde yol açtığı sorunları yok saymak mümkün değildir. Bugün bir başka mesele, İslam dünyasında din odaklı kimi sorunlara yeteri kadar sahip çıkılamaması nedeniyle sorunların başkaları tarafından farklı amaçlarla söylem malzemesi yapılıyor olmasıdır. Yaşanan bazı sorunlara çözüm teklifleri sunabilmek için önce sorunlarla yüzleşmemiz gerektiğini düşünüyoruz. Bu nedenle şiddet, kural dışı evlilikler, ilişkiler, çocuk gelinler, çocuk anneler ve babasız bebekler gibi sarsıcı sorunlarla ilgili çözüm önerilerinin tartışılması, bir görev halini almıştır."

aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.