İSKİ: Göle girmeyin, boğulursunuz!

İSKİ: Göle girmeyin, boğulursunuz!

Yaz sıcakların bastırmasıyla Türkiye genelinde boğulma vakalarında yaşanan artış, uzmanları alarma geçirdi.

Serinlemek için deniz yerine göl ve göletleri tercih edenleri uyaran İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), her yıl yaklaşık 900 kişinin can verdiği baraj gölleri ve göletlerin yüzme amaçlı olarak kullanılmamasını istedi. 

Her yıl yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği boğulma vakaları, bunaltan yaz sıcakları ile birlikte yeniden gündeme geldi. İstanbul’da denize girerek serinlemek isteyenler yanında göl ve göletleri de kullananlar olduğu gerçeğinden hareket eden İSKİ, bu konuda önemli uyarılarda bulundu. 

Serinlemek, balık tutmak ya da benzeri nedenlerle girilen göl, baraj gölü, gölet ve derelerde yaralanma ve boğulma vakalarının görülebildiğini belirten kurum uzmanları, “Göllere girmeyin boğulabilirsiniz!” uyarısı yaptı. 

ANNE BABALAR DİKKAT!

Deniz suyuna oranla kaldırma kuvveti daha düşük olan tatlı su bulunduran göl ve göletlerin zemininin balçıkla kaplı olması ve içme suyu sağlayan teçhizatlar ile su iletim hatları barındırması nedeniyle tehlike oluşturduğu belirtildi. Yüzme amaçlı olarak bu sulara girilmesinin hayati risk taşıdığını belirten İSKİ açıklamasında, “Kapladığı geniş alan bakımından da sürekli gözetim altında tutulması mümkün ve makul olmayan baraj gölleri ve göletlere serinleme ya da yüzme amaçlı girilmesi, istenmeyen sonuçlara yol açabilir. Ülkemizde her yıl yaklaşık 900 kişi baraj gölleri, göletler ve derelerde boğularak ölmektedir. Hayati öneme sahip bu konuda, özellikle anne ve babaların çocuklarını baraj gölleri ve göletlere girmemeleri konusunda ikaz etmeleri gerekmektedir.” denildi. 

BARAJLARDAKİ DOLULUK ÜST SEVİYEDE

Öte yandan, bunaltan yaz sıcakları ile geçen yıl kuraklık yaşayan barajlarda bu yıl doluluk oranları üst seviyede ölçülüyor. İSKİ'nin açıkladığı resmi rakamlara göre İstanbul'da barajların doluluk oranı yüzde 80.99 olarak ölçüldü. Doluluk oranı geçen yılın Temmuz ayında yüzde 20.08 olarak ölçülmüştü. 

Barajlar bazında en fazla doluluk oranı yüzde 89.84 oranı ile Pabuçdere Barajı'nda ölçülürken, en düşük oran yüzde 44.22 ile Istrancalar Barajı'nda ölçüldü. 

CHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.