İş kaybı tazminatı başvurusunda süre sınırlaması kalktı

İş kaybı tazminatı başvurusunda süre sınırlaması kalktı

Anayasa Mahkemesi, iş kaybı tazminatından yararlanmak için hizmet akdinin sona erdiği tarihten itibaren 30 gün içinde Türkiye İş Kurumuna başvurma zorunluluğunu iptal etti

Ankara 15. İş Mahkemesi, baktığı bir davada uygulama konusu olan 4046 sayılı Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanun'un ilgili hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesine başvurdu.

Başvuruyla ilgili esas incelemesini yapan Anayasa Mahkemesi, Kanun'un 21. maddesindeki, "iş kaybı tazminatı ve diğer hizmetlerden yararlanmaya hak kazananların, bu tazminat ve hizmetlerden yararlanabilmeleri için, hizmet akitlerinin sona erdiği tarihten itibaren 30 gün içinde Türkiye İş Kurumuna başvurmaları zorunludur" hükmündeki "…30 gün içinde…" ibaresini iptal etti.

Yüksek Mahkeme, aynı maddedeki, "... hizmet akitleri sona erenlerden, hizmet akitlerinin sona erme tarihi itibarıyla 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunun hükümleri gereğince hizmet ve prim ödeme sürelerine göre yaşlılık aylığına hak kazananlar iş kaybı tazminatı ve diğer hizmetlerden yararlanamazlar" şeklindeki hükmü de "yaşlılık aylığına hak kazananlar…" yönünden iptal etti.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.