İnsansız hava aracının tespitine Türk imzası

İnsansız hava aracının tespitine Türk imzası

ODTÜ'lü araştırmacılar, havalimanlarına kontrolsüz girdiklerinde uçuş güvenliğinde risk oluşturabilen İHA'ları algılayabilen ve anında alarm veren yeni bir teknoloji geliştirdi.

ODTÜ'lü araştırmacılar, havalimanlarına kontrolsüz girdiklerinde uçuş güvenliğinde risk oluşturabilen insansız hava araçlarını (İHA) algılayabilen ve anında alarm veren yeni bir teknoloji geliştirdi.

ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sinan Kalkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, küçük boyuttaki İHA'ların sivil ve askeri amaçlarla kullanımının giderek arttığına işaret etti. 

İHA'ların amatör ve hobi amaçlı kontrolsüz kullanımının özellikle havalimanlarında uçuş güvenliğini tehlikeye düşürebileceğini ifade eden Kalkan, "Örneğin, yakın zamanda Atatürk Havalimanına birkaç defa insansız hava araçları girdi, iyi niyetle de olsa inen ve kalkan uçaklar için tehlike oluşturacak şekilde havalimanına sokuldu" dedi.

İHA'ların havada algılanması üzerine Doç. Dr. Erol Şahin, Prof. Dr. Göktürk Üçoluk ve araştırma görevlisi Fatih Gökçe ile bir çalışma yürüttüklerini ve bu konuda önemli sonuçlara ulaştıklarını bildiren Kalkan, şöyle devam etti:

"Kameradan veya farklı sensörlerden gelen görüntüleri işleyerek korumak istediğimiz alana bir İHA'nın girip girmediğini algılayabilen bir yazılım geliştirdik. 

Dünyada da bu konu çok yeni ve bildiğimiz kadarıyla henüz çalışılmıyor. Bizim yazılımımızda, kameradan gelen görüntüleri önce eğitiyoruz. Sonra sistem kendi kendine görüntüye yeni giren bir İHA'yı herhangi bir uçan canlıdan ayırarak algılayabiliyor ve alarm üretebiliyor. Burada örüntü tanıma denilen yöntemleri kullanıyoruz." 

Kalkan, geliştirdikleri teknolojinin, mevcut havaalanlarının görüntüleme sistemlerine kolaylıkla entegre edilebileceğini, çalışmalarda sona geldiklerini sözlerine ekledi. 

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.