İnsanlar, müslümanların camide ne yaptığını görmek istiyor

İnsanlar, müslümanların camide ne yaptığını görmek istiyor

Müslümanların cami yapımı için izin alamadığı Venedik, Venedik Bienali Uluslararası Sanat Sergisi kapsamında, bir süreliğine de olsa camiyle tanıştı.

Müslümanların cami yapımı için izin alamadığı İtalya'nın Venedik kenti, İsviçreli sanatçı Christop Büchel'in, 56'ncısı düzenlenen Venedik Bienali Uluslararası Sanat Sergisi kapsamında, 40 yıldır kullanılmayan Katolik kilisesini camiye dönüştürmesiyle, bir süreliğine de olsa camiye kavuşmuş oldu.

Aralarında Türklerin de bulunduğu 29 ayrı Müslüman toplumun yaşadığı Venedik'te hiç cami bulunmuyor.  Son yıllarda farklı Arap ülkelerinden zenginlerin gayrımenkul satın aldığı kentte, cami yapmak için izin istiyen Müslümanlar da sonuç alamıyor. Bunlara rağmen Venedik, çok farklı bir yolla, bir süreliğine de olsa bir camiyle tanıştı.

Venedik Bienali'nde, İzlanda Pavyonu’nun yapımını üstlenen ve sıra dışı işleriyle bilinen İsviçreli sanatçı Christop Büchel, Nina Magnusdottir’in kuratörlüğünde İzlandalı ve Venedikli Müslümanların desteğiyle, kentin Cannareggio semtinde 40 yıldır kullanılmayan Santa Maria della Misericordia Katolik Kilisesi’ni camiye dönüştürdü. Büchel’in, “Cami: Tarihi kent Venedik’teki ilk cami” adını verdiği çalışması, AA tarafından görüntülendi.

Kiliseden, yoğun bir emek sarfedilerek dönüştürülen camide,  mihrabından, minberine, Arapça hat levhalarının küçük örneklerinden kütüphanesine  kadar pek çok detayın düşünüldüğü dikkati çekiyor. Çok sayıda ziyaretçi ağırlayan cami  kentte yaşayan Müslüman topluma da huşu içinde ferah ve temiz bir ortamda ibadetini gerçekleştirebilme olanağı sağlıyor. 

İzlanda Kültür Bakanlığı’nın projeye destek kapsamında kendisinden destek talep ettiğini belirten ve bu çerçevede Venedik’te bulunduğunu anlatan İzlanda Müslüman Toplumu Birliği Başkanı ve caminin imamı  Sverir Agnarsson, “Bu iş yapılırken, sanatçının zorlukları olduğunu biliyorum. Ama sonuçta otoroiteler ona izin verdi. Şu an buradayız. Açılış bir başarıydı. Bütün Müslümanlar burada camide hep beraber yedik” diye konuştu.

"İnsanlar cami görmek istiyor"

İslamiyetin iyi bir şekilde tanıtılması için bu sanat gösterisinin önemine dikkati çeken Agnarsson, "Burası bir sanat sergileme yeri ve açık kalacağı süre boyunca da Müslümanlara hizmet edecek. İnsanlar, cami görmek istiyor. Onlar, Müslümanların camide ne yaptığını görmek istiyor, hepsi bu" dedi.

Venedik’teki Müslümanların doğru düzgün ibadet edebilecekleri bir mekanı olmadığını vurgulayan Agnarsson şunları söyledi: "Belki Müslümanların Venedik’teki durumuna ilişkin birkaç bir şey söyleyebiliriz. Burada çok sayıda Müslüman gördüm. Venedik’te ve civarında onların dua edebileceği bir yer yok. Marghera’da bir konteynırın için de dua ettim. Garaj gibiydi. O Venedik’in tek camisi."

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.