İmamların yarısında meslek hastalığı var

İmamların yarısında meslek hastalığı var

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Gürsel Dursun, imamların ses sorunları nedeniyle mesleklerini bırakmak zorunda olduklarını söyledi.

Ankara Üniversitesi Kulak Burun Boğaz Servisi'ne başvuran 100 imamdan 50'sinde ses problemi bulunuyor. Türkiye'de görev yapan 100 bin imamdan çoğunun ses hastalıklarına sahip olduğu belirtilirken, kulak burun boğaz uzmanları imam hasta sayısının artması üzerine konuyu uluslararası arenaya taşıdı.
 
CEMAAT SESLERİNİ BEĞENMİYOR
 
Antalya'da düzenlenen 10.Avrupa Larengoloji Kongresi'nde yabancı bilim insanlarına Türk imamlarının ses hastalıkları örneklerle sunularak çözümü için işbirliği yapılmasına karar verildi. Meslek hastalığı olarak seslerini kaybeden imamların neredeyse mesleklerini bırakma noktasına geldiği vurgulanırken, imamların kurum değiştirmek için doktorlardan rapor talebinde bulunduğu kaydedildi. İmamları buna iten nedenin çoğunlukla seslerini beğenmeyen cemaat olduğu bildirildi.

GIRTLAK ODAKLI HAREKETLER
 
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Gürsel Dursun, kongrede imam hastaların görüntülerini, tedavi sürecini, ezan okurken görüntülerini, bozulan seslerini yabancı bilim insanlarına izletti. Prof.Dr. Dursun, imamların ses hastalıklarının nedenini sıralarken, Türkçe dilleri olan imamların Arapça okurken gırtlak odaklı hareketlerin seste bozulmalara ve hastalıklara neden olduğunu vurguladı.
 
TÜRKİYE'YE HAS GRUP
 
Prof.Dr. Dursun, sesleri ile hayatlarını kazanan kişiler olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Bunları çeşitli gruplar da insanlar, spikerler, öğretmenler, satış elemanları takip ediyor. Ben yaptığım konuşmamda Türkiye'ye has bazı grupları ilave ettim. Bunların başında din görevlileri geliyor. İmamlar, müezzinler, hatipler. Hastalarımızın çoğunun imam olmasından dolayı konu dikkatimizi çekti. Bu batı camiasında bilinen bir grup değil. Bizim de ses hastalıkları, sesin değişimi, iyileştirilmesi yeni bir konu. Din görevlileriyle ilgili çalışmalarımızda eksik kalan noktaları tamamlamaları için batı biliminsanlarından destek alabilir miyiz? Ama öncelikle onlara bunu tanıtmamız gerekiyordu. Bu toplantıda onu yaptık. Entresan buldular. Çünkü Türkiye'deki imamların dilleri Türkçe ama okumaları Arapça. Dolayısıyla Türkçe dil gelişimini gerçekleştirmiş birinin Arapça okuması ve gırtlak odaklı bazı problemler getiriyor."

CEMAAT SESİ BEĞENMİYOR
 
Bu tip problemlerin batıda klasik ses eğitim teknikleri ile çözüldüğünü belirten Prof. Dr. Dursun, şunları kaydetti:
 
"Bizim yeni ses eğitim teknikleri geliştirmemiz lazım. Çok odaklandık, bu camiayı nasıl yeni duruma getirebiliriz diye. Çok iyi sesleri olan imamlar var. Ama bir o kadar da sesinden muzdarip olan, mesleğini yapmakta zorlanan din görevlileri var. Bunların sesini değerlendirirken de en önemlisi cemaat. Sesi beğenmiyorlar. 'Kötü' diyorlar. Cemaatten tepki alıyor. Bu durumda imamlarda sorun oluşturuyor. Küçük yerlerde oldukları için ses eğitimi konusunda destek olmuyor. 100 bin din görevlisi var. Bu toplantıda batı kökenli biliminsanlarına tanıttık. İşbirliğimizi artıralım, destek alalım diye. Onların çok ilgisini çekti. Onlar için değişik bir grup oldu. İşbirliği yaparak bazı ses teknikleri geliştireceğiz."
 
DİYANET İŞLERİYLE DEVLET OPERA VE BALE İŞBİRLİĞİ
 
Konuyla ilgili kurumlar arası işbirliğine ihtiyaç olduğunu da anlatan Prof.Dr. Dursun, şunları söyledi: "Mesela Diyanet İşleri ile Devlet Opera ve Balesi. Bazı üniversitelerle de işbirliği gerekiyor daha iyi sonuç elde etmek için. Ses hijyeni, ses sağlığı üzerine işbirliği yapmak lazım. Şan hocalarından yardım almak lazım. İmam hatip okullarına girerken seslerin değerlendirmesini yapmak lazım. Tıpkı konservatuvara giren öğrenci gibi."
 
İMAMLARIN YARISINDA MESLEK HASTALIĞI VAR
 
Prof. Dr. Dursun, polikliniğe gelen 100 imamdan 50'sinin meslek hastalığına yakalandığını belirterek şöyle konuştu: "Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Servisi'ne gelen imam hastalarımızdan yüzde 50'si reflü, sesin kötü kullanımı, çevresel koşullardaki kötülük, sigara, beslenme tarzı, çevre koşulları ile ses tellerinde kanama, polip gibi problemleri ön planda görüyoruz. İmamlar seslerini kullanamadıkları vakit, mesleklerini yapamadıkları zaman kurum değiştirmek istiyor. Bizden rapor istiyorlar. Tıbbı bir olay idari bir olay haline geliyor."
 
ÖĞRETMENLERİN DE YÜZDE 25'İNDE SORUN VAR
 
2007 yılında öğretmenlerle ilgili bir araştırma yaptıklarını belirten Prof.Dr. Dursun, öğretmenlerin de yüzde 25'inde ses sorununa rastlandığını hatırlattı.

Akit

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum