İlk kez bir müslüman gören Cumhurbaşkanı

İlk kez bir müslüman gören Cumhurbaşkanı

Birleşmiş Milletler Barış Elçisi Muhammed Rıza Dalkılıç Risale Haber’e konuştu-4

(4. BÖLÜM)

 

Röportaj: Said Özadalı-Nurettin Huyut-Risale Haber

 

I. BÖLÜM için TIKLAYINIZ

II. BÖLÜM için TIKLAYINIZ

III. BÖLÜM için TIKLAYINIZ

 

 

İLK DEFA BİR MÜSLÜMANLA GÖRÜŞEN CUMHURBAŞKANI

 

Amerika'da kaç gün kaldınız?

 

Orada kaldığımız gün sayısı çok sınırlıydı. Biz daha çok Dominikan Cumhuriyetinde kaldık. Orada okul inşa edildi. Biz o okulun inşaatında çalıştık.

 

İnşa eden kim?

 

Birleşmiş Milletler. Barış elçileri olarak oradaydık. Dominikler Cumhuriyeti, Kostarika, Portoriko... Bu Karayipler’e bağlı 45 milyon nüfuslu yer. Ve oralara İslam namına Kur’an namına hiç gidilmemiş. Biz oranın Cumhurbaşkanıyla görüştük. “İlk defa bir Müslümanla görüşüyorum” dedi. Saatlerce Peygamberimizle, İslamiyetle alakalı sualler sordu. 

Mesela Güney Amerika. Brezilya, Bolivya, Şili, Kolombiya. Buralara gidilmemiş.

Risale-i Nur külliyatının oralara götürülüp anlatılması lazım.

 

 

Filipin barış elçileri olarak kaç kişisiniz?

 

Filipinler'den yalnızca bendim. Bu toplantı aslında Amerika için yapılmış bir toplantıydı. Güney Amerika temsilcileri gelmişti. Dünyayı kapsayan bir toplantı değildi. Fakat bir heyet oradan gelip Filipinler'deki çalışmaları görünce bizi ısrarla davet ettiler. Bizim de onların çalışmalarını görmemizi istediler. Meksika, Brezilya, Arjantin, Kostarika gibi ülkelerin temsilcileri gelmişti. 

 

RİSALE-İ NUR’UN TERCÜME FAALİYETLERİ

 

Sizin 2015’e kadarki hedefleriniz neler? Umarız Birleşmiş Milletlerin bu çalışmaları hedefine ulaşır ve semeresini verir. 2015 yılı on beş yıllık o planlama sonunda Bediüzzaman Finali ile biter. Sizin bu anlamda herhangi bir çaba ve gayretiniz olacak mı?

 

Filipinler noktasında 2015 yılına kadar kısa, orta, uzun vadeli hedeflerimiz var.

Mesela kısa vadeli hedefler içerisinde şunu söyleyebilirim:

Risale-i Nur dershanelerinin veya kitap okunan muhtedi merkezlerinin sayısının şu anda 11 adet var bu sayıyı 15’e çıkarmak, üç büyük şehirde buna benzer merkezlerin açılması.

 

Orta vadeli olarak da tercüme faaliyetlerinin hızlandırılması, İngilizce Risale-i Nur Külliyatının Filipinler'de basılması, Filipinler'i bir tercüme merkezi haline getirip Avustralya'ya, Malezya’ya, Endonezya’ya Filipinler'den kitapların gönderilmesi, hatta Çin’i de buna dahil etmek istiyoruz. Tercüme konusunda kısa bir bilgi vermek istiyorum. Biz bu tercüme işini gayet ciddiye alıyoruz. Bu konuda bir heyetimiz var. Yani, bir kişi tercüme ediyor ve biz hemen onu basıyor değiliz. Bir heyet var o heyetin tashihinden geçiyor öyle basıyoruz. Tercüme edilen her eser önce fotokopi halinde bu merkezlerimize gönderiliyor ve her namaz sonrası sürekli okunuyor, okunurken aynı zamanda heyet halinde tashih edilmiş oluyor. Aynı zamanda bu işi bilenlerce de ayrıca özel tashihten geçiyor öyle basılıyor.

 

Uzun vadeli hedeflerimiz ile ilgili olarak da şunu yapmayı planlıyoruz: Bu hizmetlerimiz Filipinle sınırlı kalmasın istiyoruz. Lagos, Vietnam, Kamboçya, Myanmar, Çin ve Tayvan gibi ülkelere de Risale-i Nurları götürüp oralarda tercüme faaliyetlerini yürüten İslam Merkezlerinin, dershanelerin açılmasını sağlamak, bununla alakalı projelerimiz var.

 

Birleşmiş Milletlerle alakalı olarak da, daha doğrusu “Evrensel Barış Federasyonu” ile birlikte ilk faaliyetimiz 2010 ve 2014 tarihlerinde Global Barış Festivali düzenlenecek Manila'da. Buradaki festivale Bill Clinton, Tony Blair, Dalay Lama ve Angelina Jolie iştirak edecekler biz de orada Filipinler Barış elçisi olarak İslamiyeti anlatma imkanımız olacak İnşallah… Bu program büyük bir stadyumda yapılacak ve Türkiye’den de bazı STK’ları davet edeceğiz.

 

BİRİNİN İLK DEFA ALLAH, MUHAMMED DEMESİ

 

Bu hizmetleri yaparken ne gibi hallerle karşılaşıyorsunuz?

 

En güzel noktası hidayet. Yani birinin ilk defa Allah demesi, Muhammed demesi.

 

O anda neler hissediyorsunuz?

 

Bunun iki noktası var. Birincisi 2. Şua’da vardır. Rızk, şifa ve hidayet. Yani bu nimetler öyle nimetler ki, aradaki sebeplerin hiçbir ehemmiyeti kalmıyor, doğrudan doğruya Cenab-ı Hak kendi iradesini, ilmini, kudretini, orada tecelli ettiriyor. O kulun anlatma kabiliyetinden, istidadından falan değil, hidayet nasip edilen kulun cüzi irade sarfından sonra külli irade ona böyle bir hidayeti bahşediyor. Bu konuda çok fazla Ayeti Kerime var. Cenabı Allah Resulüne (asm), “Sen atmadın” diyor. Toprağı atışını bile onun tasavvuruna vermiyor. İkinci nokta da bir hadisi şerifte, “Birinin seninle imana gelmesi, sahralar dolusu kırmızı koyundan daha hayırlıdır. Güneşin üstüne doğup, battığı her şeyden daha hayırlıdır” der. O anda hissettiklerin kelimelerle ifade edilebilecek bir şey değil de, benim en fazla hissettiğim şey şu oluyor. O an bütün kainat bana verilse değişmem. Yani Cennetle Cehennem arası ne kadar büyük bir mesafe kat ettiğini görüyorsunuz.

 

 

DERTLENMEK GAYRETTEN DAHA ÖNEMLİ

 

Miraç Gecesi sizinle Filipinler'de beraberdik. Orada birkaç tane papazın gelip, sizin onlara mikrofon tutmanızla Kelime-i Şahadet getirmeleri manzarasına bizzat şahit olmuştuk. Hakikaten çok ilginçti. İlk defa şahit oluyorduk. Peki, bu çalışmaları yaparken Türkiye'deki kardeşlerden beklediğiniz şeyler var mı? Nelere ihtiyacınız var?

 

Ben her şeyden önce bir şeye inanıyorum. Dertlenmek gayretten daha önemli. Bizde çok dertsizlik oluyor, dertlenmiyoruz. İnsanların böyle cehenneme koşması. Dünyanın gidişatı. Aziz Mübarek aylardayız. Türkiye'de her tarafta Ezan-ı Muhammediler, salavatlar, dualar. Bunların hiç duyulmadığı, hiç gitmediği, Peygamber Efendimizin (asm) isminin hiç anılmadığı yerler var. Ben Filipinler'de çok şahit oldum. Kur’an’ı ilk defa gören, Peygamberimizin (asm) ismini ilk kez duyan çok insan var. Birincisi bu, buralara dertlenip, dua etmek.

 

İkincisi de Filipinler gibi ülkeler malumunuz üçüncü dünya ülkeleri. Fakir ülkeler. Biz bu ülkelere kurban, fitre, sadaka gibi yardımların yapılmasını sağlıyoruz. Beş altı senedir bu faaliyetler de devam ediyor. Bu sene bunu daha da resmileştirmeye karar verdik. Bu konuda “Çare Derneği ” kuruldu. Başkanı Mehmet Sütlü.

 

FİLİPİNLER YENİDEN OSMANLI ZAMANINDAKİ GİBİ İSLAM DEVLETİNE DÖNER İNŞALLAH

 

Sloganı, Yardımlaşma ve Kalkınma Derneği Çare... Biçarelere bir çare... Şimdi sen Rabbine kulluk et ve kurban kes... Mesela emekli bir kimse Filipinler'e gelip hizmet edebilir mi?

 

Ailesiyle gelebilir. Hem de çok hizmetlere vesile olur. Çok rahat gelip oraya yerleşebilirler. Oraya emeklilerin cenneti diyorlar. Çok ucuz bir ülke. Bu manada Kur’an öğretirler, halleriyle örnek olurlar. Bu hususta bize başvuru yaparlarsa onların vizelerine de yardımcı oluruz.

Filipinlerde yedi bin tane ada var. Yedi bin emekli imam gitse mesela orası yeniden Osmanlı zamanındaki gibi İslam devletine döner İnşallah.

 

Orada okumak isteyen, İngilizce öğrenmek isteyen gençlere neler tavsiye edersiniz?

 

Filipinler dünyada İngilizceyi tamamen konuşan ender ülkelerden biri. Amerikan İngilizcesi konuşurlar. Resmi dil İngilizcedir. Bütün eğitim dili İngilizcedir. Dolayısıyla bu işlerde çok fazla maddi külfet olmasın diyenler için, İngiltere, Kanada veya Amerika'ya gitmektense buraya gelebilirler. Yani diğer ülkelerin yarısı kadar bile masraf yapmak gerekmiyor.

 

Eğitim ve öğretim seviyesi nasıl?

 

Filipinler Asya'nın okuma yazma seviyesi en yüksek olan ülkesi. Gençler bu konuda da yine Çare Derneği’ne başvuru yapılırsa yardımcı olunuyor.

 

RİSALE HABER SANAL BİR DERSHANE GÖREVİ GÖRÜYOR

 

Risale Haberi takip ediyor musunuz?

 

Ediyoruz. Çok beğeniyoruz. Risale-i Nurla alakalı hizmet haberlerini takip etmek istediğimiz zaman ikinci bir haber kanalı benim aklıma gelmiyor. 24 saat güncellenen başka bir site de yok sanırım. Risale Haber çok ciddi bir hizmeti deruhte ediyor. Sanal bir dershane görevi görüyor. Müfritane irtibatı sağlıyor. Bir eksiği var. İngilizcesi yok...

 

Çok güzel haberler verdiniz Filipinlerden. Size çok teşekkür ediyoruz. Son olarak söylemek istediğiniz şeyler var mı?

 

Leyle-i kadirde Bediüzzaman Hazretlerine ihtar edilen bir mesele i mühimme de seksen seneyi kazandıran bir gecede meşgul olduğu husus; İkinci cihan harbinden sonra beşeriyetin durumu, Amerika'da hak dini arayan bir cemiyet... Finlandiya, İsveç, Norveç bütün dünya Kur’an hakikatlerini arayacak diye haber veriyor. “Amerika buranın en küçük bir meselesini kemali hayişle takip ettiği gibi, en büyük bir meselesi olan Risale-i Nura da lakayt kalamaz” demiş. Ve “Risale-i nur dünyanın kanuni esasisi olacak” diye müjdelemiş. Bu şimdi olmayacak da ne zaman olacak? Yani o müjdenin belirtileri başlamış elhamdülillah...

(Son)