İlahiyatçı Kara'dan Nurculuğa garip yorum!

İlahiyatçı Kara'dan Nurculuğa garip yorum!

Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Kara Risale-i Nur hareketiyle ilgili beklenmedik bir yorumda bulundu

Risale Haber-Haber Merkezi

Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Kara Risale-i Nur hareketiyle ilgili beklenmedik bir yorumda bulundu.

Star Gazetesi'nden Murat Menteş'e konuşan Kara, "Nurculuğun Kürtçü bir damarı" olduğunu iddia etti.

Bediüzzaman Said Nursi'nin 87 yıllık ömründe ve 6 bin sayfalık Risale-i Nur Külliyatında iddia edildiği gibi herhangi bir ırkçılık damarı yer almazken Prof. İsmail Kara'nın açıklamasına bir anlam verilemedi.

İşte Prof. İsmail Kara'nın sözleri:

Nurculuk, özellikle de Fethullah Gülen cemaati çok büyüdü. Bu cemaatin genel nitelikleri neler?

Fethullah Gülen hareketine ‘Yeni Nurcu’ hareketi diyebiliriz. 1924-1950 arasındaki Nurculuk farklı. Çok partili hayata geçildikten, Bediüzzaman’ın vefatına (1960) kadar geçen sürede Nurculukta, devlete katılmaya yönelik bir açılım gerçekleşti. Risale-i Nur’ların Latin harfleriyle ilk toplu basımı, ta 1957-1959 yılları arasında yapılmıştır. Bir rivayete göre bu, bizzat Adnan Menderes’in desteğiyle gerçekleşmiştir. Nitekim, Said-i Nursi de Demokrat Parti’yi alenen desteklemişti.

Nurculuk sistem karşıtı bir hareket midir?

Hayır, Nurculuk tipik muhafazakar karakterdedir. Nurculuğun bir Kürtçü damarı vardır. Sadece bu damarın devletle bir meselesi var fakat onlar da iyice zayıflamış durumda.

Çeşitli kurumlarda Nurcu kadrolaşmadan söz ediliyor. Öyle mi sahiden?

Devlet içinde yer edinme eğilimi, 1970’lerdeki radikal İslamcı unsurlar haricinde, tüm cemaatlerde vardır. Milli Görüş hareketi de, Süleymancılar da, hepsi aynı eğilimdedir. Aynı şey farklı ideolojik yapılar, sosyal çevreler için de geçerli.