İktidar ve Muhalefet

Dünya kurulduğunda iki şey üzerine denge inşa edildi; iktidar ve muhalefet. Âdem’in yaratılması ile Şeytan’ın muhalefeti aynı sistem içinde gerçekleşti. İktidar dünya yüzünde çok el değiştirdi; âdemler ve şeytanlar, sonraları âdemler ve diğer âdemler, hatta şeytanlar ve diğer şeytanlar iktidarı ve muhalefeti ürettiler. Şeytana karşı âdemlerin muhalefeti, âdeme karşı âdemin muhalefeti; dünya için, ya da sonrası için muhalefetler üretildiler; dünyayı düz çizgiden değil, iç içe geçmiş eğrilerin oluşturduğu küresel bir yumağa dönüştüren bir sisteme kavuşturdular.

Muhalefet; iktidar bozan, iktidar üreten, bozulanı düzelten ya da düzeleni bozan etkisiyle sistem içinde dengenin hep ikide bir tarafı oldu; iktidar, muhalefet bozan, muhalefet üreten, bozulanı düzelten, düzeltileni bozan etkisiyle aynı sistemin içinde dengenin yine ikide bir diğer tarafını üretti. Muhalefeti üreten iktidar, iktidarı üreten muhalefet dünyaya has bir özelliktir.

İktidara yanaşan muhalefet, iktidar olmayı bekleyen muhalefet, hiç iktidar olamamış muhalefet, her iktidara muhalefet, her muhalefete karşın iktidar, tek bir iktidara karşı olan muhalefet, iktidar olmaya karşı olan anarşistler, her iktidarın adamları, her muhalefetin adamları, her iktidarın bir muhalefeti olanlar, iktidara en çok benzeyen muhalefet, iktidar olamadığı için muhalefet, muhalefet olamadığı için iktidar, kimsenin iktidarı olmayan iktidar, kimsenin muhalefeti olmayan muhalefet, herkesle iktidar, herkesle muhalefet, bekleyen iktidar, bekleyen muhalefet, vuran iktidar, vuran muhalefet, konuşan iktidar, konuşan muhalefet, susan iktidar, susan muhalefet, derin iktidar, derin muhalefet, gerçek iktidar, gerçek muhalefet, bütünleşememiş iktidar, ayrık muhalefet, iktidarın muhalefeti, muhalefetin iktidarı, iktidara mensup, muhalefete mensup; iktidar bağlısı, muhalefet bağlısı, iktidarın izinde, muhalefetin izinde, iktidar olup, olduğu izleri silen, muhalefet olup muhalif izlerinden korkan, muhalefetin izinden gidip iktidarın izinde buluşan, birilerinin iktidarının takipçisi, destekçisi, şakşakçısı, konuşanı, muhalefetin adamı, iktidarın sözünü taşıyan, muhalefetin sözünü taşıyan, giden gelen, gelen giden, hep arayan, ekip olan, ekibin parçası olan, yükselen alçalan, kabul gören, reddedilen, ezen, ezilen, kötüleyen, kötülenen, ölen, öldüren, çatışan,savaşan, uğruna yaşayan, uğruna ölen, insan, yurttaş, dindaş, kardeş, ihvan, ve insan; yabancı, el, gavur, düşman, can düşman.. bulunduğu yeri, fikri,kültürü iktidar yapan; bulunduğu yerde iktidar olan, fikrini, tavrını muhalefet yapan; fikrin tavrın içinde bulunduğu için muhalefet olan, iktidar kültürü, muhalefet kültürü.. bir de kendi iktidarını kuran; her iktidara karşı bir tavrı, her muhalefete karşı bir duruşu, doğrusu, yanlışı, kendine yönelik yaptıkları, istekleri, kendine muhalefet, kendine iktidar, kendine özgürlükçü, kendine güçlü, iktidar ve muhalefetin içinde, ama kendi içinde, zıt ama bağımsız, kasıtlı ama bağımlı; ?dem, ?dem ama bekleyen, iktidarsız ve muhalefetsiz de bekleyen, hep elde eden, ne iktidar ne muhalefet..

Muhalefet üretmeyen tek iktidar mutlak iktidardır, şeytanın muhalefeti iktidar karşısında muğlâktır. Onun dışında her gerçek iktidarın bir gerçek muhalefeti vardır. Her iktidar kendine benzer muhalefetini üretir.

Muhalefeti üreten zaaflardır, iktidarı üreten güçtür, sürdüren zaaflardır; iktidarın muhalefetten farkı zaafı da barındıran gücün elinde olmasıdır. Her iktidarın yanında yaşayan, beslediği, yer verdiği, hoşgördüğü, bazen horgördüğü, ama hep gördüğü bir muhalefet vardır; besleyen iktidar, beslenen muhalefettir. Karar alan ve aldığı kararı uygulayan iktidardır; karar alan ve aldığı kararın uygulanmasını isteyen muhalefettir. Muhalefet ister, konuşur; iktidar yapar, konuşur ya da konuşmaz. İktidar organize eder, muhalefet organize olur. İktidar daha çok güç ister, muhalefet daha çok özgürlük. Muhalefet güç için özgürlük ister, iktidar özgürlük için güç ister. İktidar korur, muhalefet sarsar. İktidar herkesedir, muhalefet kendisine. İktidar sormaz, muhalefet anlatır.

İktidar ve muhalefet iç içe ikililerden oluşur, açılır ama ayrılmaz, bölünür ama parçalanmaz, ikisi Âdem ile Şeytan’ın beraber gelmesiyle yapıştırılmıştır, ayrılması âdem ve şeytanın ayrılmasıyla mümkün olacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum