Bediüzzaman Haftasında Suriye proğramı

Üstad 1911 yılının başlarında Şam’a gitmişti. Eski takvimle 16 Mart 1911'de Bediüzzaman Said Nursi Hazretleri, Emevi câmide, içinde onbin cemaatin ve yüzden fazla alimin bulunduğu bir zamanda hutbe  (Hutbe-i Şâmiye) okumuştu. 1911 yılının başından itibaren yedi ay kaldığı Şam’da herkes tarafından tanındığı için Bediüzzaman’ın konuşmasını büyük bir cemaat dikkatle dinlemeye gelmişti. Bu hutbe bir haftada iki baskı yapmış ve dağıtılmıştır.

Bu hutbeye Suriye’nin en büyük âlimlerinden, Dr. Said Ramazan El-Bûtî Arapça bir şerh yazdığı için o bölgede çok biliniyor. Bediüzzaman hutbeye başlarken de son derece tevazu içinde şöyle sesleniyor. "Ey bu Câmi-i Emeviye'de bu dersi dinleyen Arap kardeşlerim!.. Ben haddimin üstünde, bu minbere ve bu makama sizi irşad etmek için çıkmadım. Çünkü size ders vermek haddimin fevkindedir. Belki, içinizde yüze yakın ulema bulunan böyle bir cemaate karşı benim durumum; medreseye giden bir çocuğun misalidir ki, o sabî çocuk, sabahleyin medreseye gidip, akşam da pederine gelerek dersini izah eder; tâ doğru ders almış mı, almamış mı? Babasının irşad ve tasvibini bekler."

Altı hastalık ve tedavi çarelerini de izah eden Üstadın teşhisleri günümüzde de geçerlidir.           
Bediüzzaman’ın Şam’daki hutbesinin 100. senesinde Risale-i Nur Enstitüsünün programı da nazara alınarak, Suriye’deki, Halep, Hama, Humus ve Şam şehirlerine seyahat düzenlenmiştir.
Çok hesaplı turumuza herkesi bekliyoruz.

Tur Programı
18 Mart 2011 akşam saat 20:30'da Gaziantep'ten Kilis-Öncüpınar sınır kapısına hareket. Sınır kapısı işlemleri sonrası Suriye'nin başkenti Şam'a gece yolculuğu.

1.GÜN: Yol güzergahındaki Humus şehrinde bulunan Halid Bin Velid Hz.'leri türbe ve Camii ziyareti. Yolboyu tesiste sabah kahvaltısı sonrası sabah saatlerinde, tarih boyunca çeşitli kültür ve medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan Suriye'nin başkenti Şam şehrine giriş. Kanuni Süleyman tarafından Mimar Sinan'a yaptırılan Süleymaniye Külliyesi gezisi ve Muhiddin-i Arabi Hz.'leri türbe ve Camii ziyareti. Yine bu bölgede bulunan Mevlana Halid-i Bağdadi Hz.'leri türbesi ziyareti. Kısa bir dinlenme molası için otelimize yerleşme. Mola ardından Seyyide Zeynep Camii ve türbesi ziyareti. Bilal-ı Habeşi r.a.'nın da türbesini içinde barındıran Sahabe mezarlığı ziyareti. Muhteşem Emeviye camisinin ve içerisinde bulunan Yahya Peygamber türbesinin ziyaret edilmesi. 7000 metrekare alan üzerine kurulu bu alanda Emevi Cami yakınında bulunan Selahaddin-i Eyyubi ve Türk Şehitliği ziyaretleri. Sultan Abdülhamit tarafından yaptırılan tarihi Hamidiye Çarşısında alış-veriş turu ve serbest zaman.  Akşam yemeği Şam'ın en lüks restoranlarından birinde. Yemek sonrası otele dönüş ve geceleme.

2.GÜN: Otelde yapılacak açık büfe kahvaltı sonrası otelden ayrılarak Halep'e hareket. Halep yol güzergâhındaki Hama şehrinde bulunan Asi Nehri üzerine kurulu tarihi su değirmenlerinin görülmesi. Halep'e varış ve aracımızla kısa bir Halep turu. Bir zamanlar müzik ve su sesiyle hastaların tedavi edildiği tarihi Bimaristan hastanesini görüyoruz. Zekeriya a.s. Türbesinin de içerisinde bulunduğu Zekeriya Cami ziyareti. Şehrin simgesi Halep Kalesi'nin görülmesi. Ünlü Halep Kapalı Çarşısında alış-veriş turu ve serbest zaman. Sonrasında Bab'ül Faraç mevkiinde kısa bir tur ardından akşam yemeği için restorana hareket. Yemek sonrası dönüş için sınır kapısına hareket. Sınır kapısında gümrük işlemleri sonrası kısa bir yolculukla gece Gaziantep'e varış ve Suriye turumuzun sonu.

NOT: Program, Şam’da sunulacak kongre çalışmaları doğrultusunda değiştirilebilir.
Ücret: Kişi başı 120 Dolar
Çocuk: 0-3 yaş : ücretsiz / 4-8 yaş (yatak talep edilmezse): %50 indirimli / 9 yaş ve üzeri: Tam Ücret

Ücrete dahil Hizmetler
* Otobüsle ulaşım (Gaziantep'ten, Gaziantep'e)
* 1 gece Şam'da 4* (Malula veya Diyafa) otelde konaklama
* Toplam 2 sabah kahvaltısı ve 2 akşam yemeği
* Türkçe-Arapça bilen görevlimiz tarafından verilecek rehberlik hizmeti
Otel: Lüks, Ravda veya Malula                        

Önemli Notlar: Ücret iki kişilik odada kişi başı konaklama şeklinde olup, Yurt dışı çıkış harcı (15 TL),öğle yemekleri, isteğe bağlı müze-ören yeri girişleri ve otel-yemek ekstraları ücrete dahil değildir. Vize ülkeye girişte ücretsiz olarak (en az 3 aylık geçerlilik süresi olan) T.C. pasaportlarına uygulanmaktadır. Pasaport haricinde başka evrak talep edilmemektedir. Pasaportu ile daha önce İsrail'e gitmiş olan kişilere Suriye vize vermediğinden dolayı, bu durumda olan kişiler pasaport cüzdanlarını değiştirerek tura katılabilirler. Ayrıca pasaportunun meslek hanesinde "gazeteci" yazan kişiler özel izinle Suriye'ye giriş yapabilmektedirler.                                                                             
Müracaat:
GEYLANİ TURİZM:  MEHMET ARSLAN (HACİ HOCA)   0532 433 85 78 – 0507 259 58 85  e-mail: [email protected]

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum