İftar sofrasında gazlı içecek içilir mi?

İftar sofrasında gazlı içecek içilir mi?

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Gültekin, Ramazan ayında iftar sofralarıyla özdeşleştirmek istenen gazlı içeceklerden uzak durulması gerektiğini belirtti.

Aynı zamanda Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Gıda ve Beslenme Grubu Üyesi Helal ve Sağlıklı Gıda Platformu Dönem Koordinatörü olan Porf. Dr. Fatih Gültekin, gazlı içecek tüketiminin insan sağlığını nasıl etkilediğini anlattı. Gültekin, "Bunların içerisinde fosforik asit dediğimiz bir asit var. Bu dişlerimize zarar veriyor. Ayrıca içerdiği yüksek fosfordan dolayı vücudumuzdaki mineral dengesini bozuyor ve buna bağlı olarak kronik böbrek hastalığına yakalanma riskini iki kat artırıyor. O yüzden kola önermiyoruz" ifadelerini kullandı.
RAMAZAN AYINDA İÇİLECEK ÜÇ ŞEY
Gazlı olmasa bile tatlı içeceklerin de Ramazan ayında tüketilmemesi gerektiğine işaret eden Gültekin, "Maalesef Ramazan ayında iftarlarda çok yemek yeniyor. Dolayısıyla bu şekerli içecekler vücuttaki kalori miktarını artırıyor. O nedenle şekerli içecek tüketmeyelim. Tüketeceğimiz nedir? Soğuk olmayan su, ayran, eğer gazlı içecek seviyorsak o zaman sade soda" dedi.
SU İÇİN AMA ABARTMAYIN
İftarda su içmekten çekinilmemesi gerektiğini kaydeden Gültekin, sözlerini şöyle tamamladı:
"Aç karnına ve soğuk içmeyelim. Su içelim ancak abartmayalım. Ramazanda vücutta su kaybı oluyor. Bu kaybı iftardan sahura kadar yerin koymaya çalışacağız. Sahurda da en az iki bardak su içelim. Üç bardaktan fazlasına da eğer susuzluk hissi hissetmiyorsanız gerek yok."

İHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.