İçki içen kocaya içki sofrası hazırlamanın İslam dinindeki durumu nedir?

İçki içen kocaya içki sofrası hazırlamanın İslam dinindeki durumu nedir?

İslâm, içkinin içilmesini yasakladığı gibi, ona yardımcı olunmasını da yasaklamıştır.

Hz. Peygamber (asm) şöyle buyurmuştur:

"Peygamber (s.a.s) içki konusunda on kişiyi lanetlemiştir: Sıkan, kendisi için sıkılan, içen, taşıyan, kendisi için taşınan, içiren, satan, parasını yiyen, satın alan ve kendisi için satın alınan..." (Tirmizî, Büyû', 59; İbn Mâce, Eşribe, 6).

Mâide suresindeki kesin içki yasağı bildiren ayet geldikten sonra Allah Resulu (asm) uygulama ile ilgili olmak üzere şöyle buyurdu:

"Şüphesiz Allah içkiyi haram kılmıştır. Bu ayeti haber alıp da yanında içki bulunan kimse, ondan içmesin ve satmasın..." (1)

Buna göre bir kadın kocasına veya bir başkasına içki hazırlayamaz, onu taşıyamaz ve bu konuda yardımcı olamaz. Allah'ın emirlerine aykırı olan konularda kula itaat edilmez. Bu nedenle bir kadın, Allah'ın yasakladığı bir şeyi yapma konusunda kocası da olsa, annesi babası da olsa onlara itaat edemez. 

İçki sofrasını isteyerek hazırlamak günahtır. Ancak, eğer kadın böyle bir sofrayı hazırlamaya zorlanıyorsa, yapmadığı takdirde çok büyük işkencelere, darbelere maruz kalıyorsa, -istemeyerek yaparsa- umarız sorumlu olmaz. Bu vebali telafi etmek için de bir bayan olarak eşini bu çirkin, haram ve sağlığa zararlı olan içki içmemesi konusunda, kadınlık inceliğini manevi baskı olarak kullanması gerekir.

(1) bk. Müslim, Müsâkât, 67; bk. Buhârı, Megâzî, 51; Büyû, 105, 112; Müslim, Büyû, 93; Fer', 8; İbn Mâce, Ticârât, 11; Ahmed b. Hanbel, II, 213, 362, 512, III, 217, 324, 326, 340; İbn Kesîr, Muhtasaru Tefsîri İbn Kesîr, Beyrut (t.y), I, 544-547.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.