'Hüdenlil muttekin' cümlesindeki nur-u belâgat ve hüsn-ü kelâm

'Hüdenlil muttekin' cümlesindeki nur-u belâgat ve hüsn-ü kelâm

Günün Risale-i Nur dersi

Bismillahirrahmanirrahim

Ey arkadaş, şu 1 هُدًى لِلْمُتَّقِينَ cümlesindeki nur-u belâgat ve hüsn-ü kelâm, dört noktadan tezahür etmiştir.

1. Bu cümlede "mübteda" mahzuftur. Bu hazf, cümleyi teşkil eden "mübteda" ile "haber" arasındaki ittihad öyle bir dereceye varmış ki, sanki "mübteda" hazf olmayıp haberin içerisine girmiş. Haricen ikisi müttehid oldukları gibi, zihnen de müttehid olduklarına işarettir.

2. (هَادِى (2 yerinde هُدًى 3 yani, ism-i fâil mevkiinde masdarın kullanılması, tecessüm eden nur-u hidayetten cevher-i Kur'ân'ın husule geldiğine işarettir.

3. هُدًى 'deki tenvin-i tenkirden anlaşılıyor ki, hidayet-i Kur'ân öyle ince bir dereceye varmıştır ki, hakikatı idrak edilemez ve öyle geniş bir sahayı işgal etmiştir ki, ihatası ilmen kabil değildir. Çünkü, "ma'rife"nin zıddı olan "nekre," ya şiddet-i hafâdan olur veya kesret-i zuhurdan neş'et eder. Buna binaendir ki, "Tenkir bazan tahkiri, bazan tâzimi ifade eder" denilmiştir.

4. Müteaddit kelimelere bedel ism-i fâil sigasıyla ihtiyar edilen مُتَّقِينَ 4 kelimesiyle yapılan îcaz, hidayetin semeresine ve tesirine işaret olduğu gibi, hidayetin vücuduna da bir delil-i innîdir.

Dipnot-1: "Takvâ sahipleri için bir hidâyet kaynağıdır." Bakara Sûresi, 2:2.
Dipnot-2: "Hidâyet veren; doğru yolu gösteren." Bakara Sûresi, 2:2.
Dipnot-3: "Hidayet." Bakara Sûresi, 2:2.
Dipnot-4: "Takvâ sahipleri." Bakara Sûresi, 2:2.

Bediüzzaman Said Nursi
İşârâtü'l-İ'câz