Her imam ve her müslüman aile için en gerekli kitaplar

Her imam ve her müslüman aile için en gerekli kitaplar

Prof. Dr. İlham Mirac'ın Rusça "İslam Dininin Temelleri ve Namaz Hocası", "İslam Ebedi Hayat Haritası" ve "Kur’an Elifbası" kitapları yayınlandı. 

Prof. Mirac kitaplar hakkında şunları söyledi:

Öncelikle, bu kitapları yazarak Din-i Mübin-i İslam’a hizmet etme fırsatı yakaladığım için Allah'a şükrediyorum.

İslam Dininin Temelleri ve Namaz Hocası kitabını 1998’de Rusya’daki yerli Müslümanların isteği üzerine hazırladık. İlk etapta bin adet bastığımız kitabın masrafları Rusyalı Müslümanlar tarafından karşılandı ve kitaplar ücretsiz dağıtıldı.

Bu Kitapta, Allah inancı, Peygamber inancı ve Hz. Muhammed'in (sav) mesajı, İslam dininin akideleri, helaller ve haramlar, ibadetler hakkında genel bilgiler verdik. Arapça ayetler ve duaların metni rusça meali ile birlikte verildi. Ayrıca arapça okumayı bilmeyenler için kiril alfabesi ile yazılmış versiyonu da ilave edildi. Okuyucunun kitaptan istifadesinin ziyadesi düşüncesiyle abdest ve namaz kılma tertibini fotoğraflarla destekleyen içerikler ekledik. 2002 yılında 2 bin adet ve 2008 yılında 4 bin adet neşredildi. 2018 yılında Türkiye’de bin adet neşrettik. Şimdi ise 2 bin adet daha neşrettik, Elhamdülillah.

İkinci kitabımız ‘İslam Ebedi Hayat Haritası’ ilk defa 2015’te Rusya’nın Novosibirsk şehrinde Rusya Asya Kısmı Müftülüğünün talebi üzerine hazırlandı ve 500 adet neşredildi. 

Bu kitapla yapmak istediğimiz İslami bakış açısının bir haritasını vermek, doğru islamiyeti doğru tanıttırmaktı. Muhatabımız: din araştırmacıları, gayr-i müslimler, islamı yeni kabul edenler  ve İslam dininin temellerini öğrenmek isteyen herkestir. Bu kitap bir ders kitabı formatında hazırlanmıştır.

Bu kitapta kâinat ve insan, din ve bilim, Yaratıcı ve iman kavramlarının islami tanımları, dini ibadetlerin hikmetleri, ahlaki ilkeler ve insani değerlerin başında gelen uyum, hoşgörü, barış içinde birlikte yaşama kültürü konularına yer verildi.

Kitabın amacı, İslam'ın temel kavramlarının açık ve net tanımlarını vermek ve İslam dini hakkında olumsuz önyargı ve islamofobik fikirleri ortadan kaldırmaktır. İnsanları yaratılış gayesine uygun olarak, barış içinde ve imanla yaşamaya davet etmektir.

ilham_miracov2.jpg

Üçüncü kitabımız ‘Kur’an Elifbası’dır. Bu kitabı ilk defa bu yıl neşrettik. Bu kitapta izlediğimiz yöntem Rusya müslümanlarının aşina olduğu bir Kur’an öğretme yöntemidir. Bu öğretme yöntemini ilk defa 1900’lü yıllarda Muhammed Hadi Maksudi adında bir alim Muallim-i Sani adını verdiği kitabında kullanmıştır. Bizde bu kitabımızı bu öğretme yöntemi üzerine bina ettik. Bu ders kitabında öğrenci ilk olarak harfin mahrecinin tanımını öğrenip ardından bir önceki öğrendiği harf ile tekrar ederek öğrendiğini pekiştiriyor, son olarak verdiğimiz yazı bölümü ile öğrendiği harfi hat kurallarına göre yazarak daha da kalıcı bir öğrenme sağlanıyor. Kitabın sonunda kısa sureler ve dualara yer verilmiştir. 

Bu üç kitabı yazmamıza bizi sevk eden sebep Rusya'da bu alandaki kitaplara ciddi ihtiyaç olduğu gerçeğidir. 
Rusya'nın Asya kısmının müftüsü Şeyh Nafiullah Aşirov, bu kitapların her imam ve her müslüman aile için en gerekli kitaplar olduğunu ifade ederek İstanbul İlim ve Kültür Vakfı'ndan bu kitapları neşretmek için yardımcı olunmasını talep etti.

Ayrıca, “İslam dininin temelleri ve Namaz hocası” adlı kitabın Rusya müslümanları arasında çok popüler bir kitap olduğunu belirtti. Rusya'da bu kitap şimdiye kadar üç defa yayınlandı, ancak bu kitaba her zaman ihtiyaç var, çünkü her bir müslümanın kendi dininin temellerini bilmesi ve namaz kılması farzdır. 

Müftü Aşirov: 'Prof. Dr. İlham Miraç hocamız hem bir matematikçi, hem bir ilahiyatçı âlim olduğu ve Rusya Federasyonunda çok yıllar yaşadığı için onun üslubu açık, net, bilimsel, müdellel; bizim kültürümüzü ve medeniyetimizi bildiği için anlayışımıza uygun yazıyor. Bu nedenle Rus okuyucu onun kitaplarını çok beğeniyor. Bu kitapları, Rusya'nın Asya kısmının müftülüğüne bağlı olan medreselerde ders kitabı olarak kullanıyoruz.' dedi.

Bu kitaplara maddi destek vererek yayınlanmasına vesile olan Şekercihan Derneği’ne Rusya Müslümanları adına teşekkür ediyorum.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.