Her hayrın başı Bismillâh!...

Her hayrın başı, başlangıcı, devamı olan “Bismillâh”  gibi latif, eşsiz, kıymetli bir
hazinenin paha  biçilmez   güzellikleri tezahür eder.  Kâinatta halk edilen varlıklar âlemi bu nazarda, Bismillâh der. Nice manalara mana veren, kelimelere can veren, ruhlara şifa veren bu hikmetli, engin kelamın ehemmiyeti gözler önünde zuhur eden bir hakikattir. İçinde bekayı, rahmet incilerini manidar bir kelamı barındıran “Bismillah lafzı” gönülleri teskin edici, ruhlara ab-ı hayat eyleyen hikmet pınarıdır.  Damladan deryaya, zerreden küreye, her bir varlık manen Bismillah der. Bunun akabinde bu güçlü, kudretli, tesirli lafız kâinata ebedî, sonsuz bâki güzelliklerin kapılarını açar.

Her adımda, her nazarda, her cihette “Bismillâh” gibi lüzumlu, etkili ilâhi kelamı dile getirdiğimiz vakit, hayatı müsbet anlamda anlamlandırmış oluruz. Doğruyu yanlıştan, hakkı batıldan ayıran Bismillah kelimesi, her dem fayda verici bir reçetedir. Hak ehli, ilim ehli, Kur’ân ehli, Kâmil şahsiyetlerin bu sözle; Yaratıcıya, kat be kat yaklaştıkları, yekvücut oldukları apaçık ortada olan bir neticedir.  Bu kelimenin sırrına erişenler manasına kulak verenler, hadsiz bir hazzın zirvesini tatmaktadırlar. Bismillâh deyip yola çıkanların, Allah namına verip, Allah namına alıp ve Allah namına devam etmeleri iyi hal ve güzel hasletlerin başında olan bir husustur.

“Bismillâh“ kelimesinin hakikatini gören Kâmil insanlar, bu sözü çokça anmış ve kıymetli görmüşlerdir. Bediüzzaman’ın deyişiyle; bu kudsî, mübarek kelime, İslâm nişanı olan bu lafız, İlâhi bir kaynaktır.  Her bir harfi ayrı-ayrı hikmetli, manidar bir mana ifade etmesi ve beraberinde nice lâtif, gerçek hakikatleri getirmesi, ne kadar değerli parlak ve önemli olduğunun isbatıdır. Bu nurlu lâfzı, ruhumuzda, hissiyatımızda ve mana âleminde ziynetlendirmek ne hoş bir haldir. Her hususta diri, tükenmez olan bu lafız, kalplere gayret, kudret ve gıdadır. Bu şifa, hayat verici gıdanın tekrarı, her vakit kuvvetli mana derinliğini arttırır.

Kudretli, beliğ, manevî ve okyanus gibi derin mana taşıyan; “Bismillâh” kelimesi şu kâinatı ehemmiyetli oluşu ile sarıp kuşatmıştır. Yaradan, her bir beşerin zihninde, hissiyatında, manevi dünyasında, bünyesinde bu kelimenin yer etmesi için bizleri uyanık ve şuurlu kılmıştır.

Besmele ile yazı yazanın haceti kolaylaşır, Bismillâh ile kelimeler nurlanır. Ağızlardan hayırlı manidar sözler dökülür. Zahmetler rahmete dönüşür. Diller Allah kelamını söylemek için çözülür. Lâfızlar hakîkatin sesine, varlığın güzelliğine âyine olur. O zaman; biz dahi her adımda, kalemi her elimize alışımızda, her satırda Bismillah ile başlayalım vesselam!!!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
2 Yorum