Hem kimyager, hem asker, hem de İslam alimiydi

Hem kimyager, hem asker, hem de İslam alimiydi

Bugün Hüseyin Hilmi Işık'ın vefatının yıldönümü.

Risale Haber - Haber Merkezi

Hüseyin Hilmi Işık 8 Mart 1911 tarihinde İstanbul, Eyüp'te doğdu. 1929 yılında Halıcıoğlu Askerî Lisesi'ni de birincilikle bitirdikten sonra 1932'de eczacılık fakültesinden birincilikle ve teğmen rütbesiyle mezun oldu. Gülhane Hastanesi'ndeki stajını birincilikle tamamladıktan sonra askerî tıbbiyeye müfettiş tayin edildi. 1936'da İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi'ni bitirerek Türkiye’nin ilk kimya yüksek mühendisi oldu. Birçok ünlü yabancı bilim adamıyla birlikte çalıştı. 1

27 Mayıs 1960 ihtilalini takiben kıdemli albay rütbesiyle emekliye sevkedildi.

1929 yılında tanıştığı Süleymaniye Medresesi müderrislerinden Abdülhakîm Arvâsî'nin derslerine 14 sene devam etti. Vefatından sonra oğlu Ahmet Mekki Arvâsî'den ilim ahzına devam etti ve ondan mutlak icazet aldı. 

Çok sayıda eser te'lif eden Hüseyin Hilmi Işık Hocaefendi'nin bilinen en meşhur eseri 1248 sayfalık Seâdet-i Ebediyye adlı ilmihal kitabıdır. Arapça, Farsça, Fransızca ve Almanca bilirdi.

Hüseyin Hilmi Işık "rahmetullahi aleyh" 26 Ekim 2001 (H. 9 Şabân 1422)'de vefât etti. Eyüp Camiinde kılınan cenaze namazına binlerce insan katıldı. Eyüp Sultan'da toprağa verildi.

Hüseyin Hilmi Işık'ın, bir kızı, bir oğlu olup, oğlu Abdülhakim Bey babasından yedi ay önce Hakk'ın rahmetine kavuştu. Damadı İhlas Holding'in sahibi Enver Ören, torunu A. Mücahid Ören'dir. Bir torunu da Abdülhakim Bey'in oğlu Ferruh Işık Bey'dir.

Hayatından birkaç anektod

Hüseyin Hilmi Işık "rahmetullahi aleyh", hayatı boyunca insanlarla iyi geçinmeyi, güzel ahlâk sahibi olmayı tavsiye etti. Fitne çıkarmaktan her zaman çok sakındı ve sevenlerine de bu hususta hep ikazda bulundu. Güler yüzlü olmayı, güzel ve temiz giyinmeyi tavsiye etti. Bu zamanda İslamiyete hizmetin bu şekilde yapılacağını söylerdi. Politikaya asla karışmadı. Siyaset adamları ile görüşmekten kaçındı. Yetiştirdiği binlerce öğrencisi ülkeye hep faydalı hizmetlerde bulunmuşlardır. "Ehl-i Sünnet o kimsedir ki, bir yerde bir saat kalsa, orada hayırlı bir iz bırakır" derdi.

"En büyük keramet istikamet üzere olmaktır" buyururdu. Namazı ve diğer ibadetleri birinci vazife olarak görür, altını çize çize "Namaza mani olan işte hayır yoktur", derdi.2

1 https://tr.wikipedia.org/wiki/H%C3%BCseyin_Hilmi_I%C5%9F%C4%B1k
2 http://www.huseyinhilmiisik.com/hayat3.htm

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
2 Yorum