Hayatını kaybeden ünlü gazeteci Güneri Cıvaoğlu'nun Said Nursi hakkındaki sözleri

Hayatını kaybeden ünlü gazeteci Güneri Cıvaoğlu'nun Said Nursi hakkındaki sözleri

Basının duayen isimlerinden Güneri Cıvaoğlu tedavi gördüğü hastanede 85 yaşında hayatını kaybetti

30 Temmuz 1939'da dünyaya gelen Güneri Cıvaoğlu, lisans eğitimini Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde tamamladı.

Ünlü gazeteci, Türkiye Radyo Televizyon Kurumu'nun (TRT) kuruluş sürecinde sabah haberlerini hazırlayan ekipte yer aldı.

Akis dergisinin yanı sıra Yeni İstanbul, Tercüman, Güneş, Sabah ve Milliyet gazetelerinde çalıştı. Cıvaoğlu ayrıca Show TV ile Kanal D'de de görev yaptı.

Cıvaoğlu, İstanbul'daki bir restoranda dengesini kaybederek düşüp başını yere çarpmıştı. Yoğun bakımda tedavisi süren Cıvaoğlu, 85 yaşında hayata gözlerini yumdu.

SAİD-İ NURSİ İLE BİNLERCE KİŞİNİN ÖLÜMÜNDE PARMAK İZLERİ OLAN BİN LADİN’İ KIYASLAMAM

Cıvaoğlu, Said Nursi hakkında da yazılar yazmıştı.

İşte o yazılarından bazısı:

"Görüşlerim uyuşmasa da saygı duyduğum Said-i Nursi ile binlerce kişinin ölümünde parmak izleri olan Bin Ladin’i kıyaslamam. Said-i Nursi bir büyük İslam tefekkür adamıydı. Siyasetin etkin isimlerinden biriydi. Onun izinden yürüyen milyonlar var. Bin Ladin ve Said-i Nursi isimlerini yan yana zikretmek bile yanlış olur. Yıllar önce Türkiye’nin Said-i Nursi’nin gömüldüğü yeri saklaması ve mezarının hâlâ sır olmasına karşın, bedeni -gene de- toprağa karışmıştır." (Milliyet, 3 Mayıs 2011)

SAİD NURSİ'NİN TALEBESİNİN DERSİM SÖZLERİ DEHŞET VERİYOR

Cıvaoğlu, Said Nursi'nin talebesi Hulusi Yahyagil'in "Dersim için imha emri gelmişti" sözlerini "dehşet veriyor" şeklinde değerlendirdi.

Cıvaoğlu, "Vicdanı olan hiç kimse Dersim’de olanları içine sindiremez. Hâlâ sızlayan derin yaradır. Albay Hulusi Bey’in anlattıkları ve özellikle “imha emri gelmişti” iddiası “dehşet” veriyor" dedi. (Milliyet, 2 Aralık 2011)

NORŞİN MİLADI

İki dille açılımın miladı “Norşin” oldu. İlk kez Güroymak’ın eski adı “Norşin”e dönüşümüyle düğmeye basıldı. Devletin doruğunda “Norşin” adı “resmen” telaffuz edildi. Sonrası hızlı geldi. Güneydoğu’da belediyelerin içinde bile tabelalarda “Kürtçe” isimler yer almakta. Yerleşim yerleri de “Kürtçe eski isimlerine” kavuşturulmakta. Hatta yörelere göre değişik Kürtçe lehçelerle 3-4 farklı Kürtçe yazılı levhalar asılmakta.

Start neden “Norşin” ile verildi? Bunun cevabı da ilginç. Norşin, medresesiyle ünlü. Başta “Said-i Nursi” olmak üzere inanç dünyasının pek çok Sünni ismi bu medresede “rahle-i tedris”den geçmiş. Feyz almış. Yani Sünni kesimin büyük hocaları orada yetişmiş, orada ders vermiş.

Örneğin Bediüzzaman Said-i Nursi’nin yanı sıra Şeyh Alaaddin, Şeyh Şefik Arvasi (Sultanahmet Camii eski imamı), Sadrettin Yüksel, Molla Abdülhakim Arvasi, Mehmet Emin Er Hoca, Halil Gönenç (Urfa eski müftüsü), Ali Arslan (Tekirdağ eski müftüsü), Ahmet Meylani (Hidaye mütercimi), Mazhar Taşkesenoğlu (İbn Abidin mütercimi), Molla Hasip Seven (Kozluk eski müftüsü), Molla Muhammed Şirin (Çanakkale eski müftüsü), Molla Abidin (Beykoz eski müftüsü), Mehmet Çağlayan Hoca (Muş ve Niğde eski müftüsü), Molla Abdülkerim Saruhan (Bitlis eski müftüsü) ve daha başka ünlüler. Birçok ilimizin müftülerinin “Nur” cemaatinden olduklarını ortaya koyan bir liste bu.

I. Dünya Savaşı yıllarında Eyüp Camii imamı olan Şeyh Arvasi İstanbul’da ilk Kürtçe mevlidi bastırmıştı. Hüsrev Paşa Nakşibendi Halidi tekkesinin son postnişiniydi. Arvasi, Sultan Abdülhamid’in de hocasıydı.
İşte “Güroymak”ın açılımda il adı “Norşin”e dönüşümü arkasında nelerin olduğunun tarihçesi...

Said-i Nursi gücünü bugünlere taşıyarak sürdürüyor. Sünni İslam ve özellikle Nur camiasında simge isim. Nurşin Medresesi’nde daha çok yıllar önce iki tehlikeye işaret etmiş; “cehalet ve ırkçılık...” O nedenle yörede üniversite istemiş. “Eren” adıyla bu üniversite gündemde.

Sonuç... “Güroymak”tan “Norşin”e geçiş yalın bir tabela değişikliği değil. “Norşin” Sünni inanç dünyasında özel yeri olan simge bir yer. Yöredeki ve tüm Türkiye’deki Kürt kökenli inanç damarına giriştir. Önümüzdeki seçimler için önemli mesajdır. Tutacak ve gerisini de getirtecek bir “milat...” Genel seçimler öncesinde bütün bunlar “siyasi” anlam da kazanıyor. (Milliyet, 15 Ocak 2011)

ŞARAP YAZISINDA SAİD NURSİ'Yİ BOZCAADA'YA SÜRGÜN ETTİ

Gazeteci Güneri Civaoğlu, Bediüzzaman Said Nursi hakkında şimdiye kadar duyulmamış bir iddia ortaya attı. Civaoğlu, Said Nursi'nin tek parti döneminde, Bozcaada’da zorunlu ikamete mahkum edildiğini ileri sürdü.

Said Nursi'nin hayatıyla ilgili çalışmaları olan Necmettin Şahiner ve Ömer Özcan, Risale Haber'e yaptıkları açıklamada Civaoğlu'nun iddiasının doğru olmadığını söylediler.

"ŞARAPLIK ÜZÜM BAĞLARI"NIN KESİLMESİNİ DE SAİD NURSİ'YE BAĞLADI

Güneri Civaoğlu, Milliyet gazetesinde "Bozcaada şaraplarına" dair yazısında sözü Said Nursi'ye getirdi. Bozcaada'daki "şaraplık üzüm bağları"nın Said Nursi yüzünden kesildiği imasında bulundu. Civaoğlu, "Tarihten bir 'zorunlu ikamet' yaprağı daha... Said-i Nursi tek parti döneminde, Bozcaada’da zorunlu ikamete mahkum edilir. Dinlediğime göre, o süreçte Bozcaada’daki şaraplık bütün üzüm bağları yok edilir.
Şimdiki bağlar Said-i Nursi’den sonraki yılların asmalarından oluşuyor"
dedi.

ŞAHİNER VE ÖZCAN: BÖYLE BİR ŞEY YOK!

Civaoğlu'nun iddiasını Bediüzzaman Said Nursi Hazretlerinin hayatı konusunda uzman olan iki kişiye sorduk. Necmettin Şahiner, "Böyle bir şey yok. Uydurma. Said Nursi, Barla, Emirdağ, Kastamonu'ya sürgün gönderiliyor. Van'dan alıp Burdur'a getiriyorlar. Burdur'da 8 aylık bir hayatı var. Burdur'dan sonra 20 gün Isparta'da kalıyor. 1 Mart 1927'den 24 Temmuz 1934'e kadar Barla'da kalıyor. Sonra Isparta'ya getiriyorlar. 8 ay kalıyor Isparta'da. Sonra Eskişehir hapsi. Ardından Kastamonu. Sonra Denizli hapsi. Denizli'den sonra da Emirdağ'a sürgün ediliyor. Bozcaada'da zorunlu ikamet gibi bir durum yok" dedi.

"Ağabeyler Anlatıyor" kitaplarının yazarı Ömer Özcan da bugüne kadar böyle bir iddiayı duymadığını, Civaoğlu'nun hangi belgeye dayanarak bunu ileri sürdüğünü ortaya çıkarması gerektiğini vurguladı.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum