'Hayal kurma, yaş ilerledikçe azalıyor'

'Hayal kurma, yaş ilerledikçe azalıyor'

Intel Türkiye Hayal Haritası Araştırmasına göre, insanların yüzde 49'u çocukken hayal kurmaya başlıyor ve hayal kurma, yaş ilerledikçe azalıyor.

Intel, Türkiye'de inovasyon ve girişimcilik kültürünü geliştirmek, hayaller ile girişimcilik arasındaki bağlantıyı ortaya koymak amacıyla Türkiye Hayal Haritası Araştırmasını gerçekleştirdi. Türkiye'nin ne tür hayaller kurduğunu, hayallerin yok olma ya da girişimcilik fikrine dönüşme noktasında geçirdiği dönüşümü ortaya koymayı amaçlayan araştırmada, 10 şehirden 8-55 yaş arası yaklaşık 2 bin kişi ile görüşüldü.

Türkiye'de ilk kez yapılan ve araştırma şirketi Future Bright ile gerçekleştirilen çalışmaya göre, Türkiye'deki hayaller meslek odaklı ve girişimcilik fikirlerine dönüşebilecek "üretken" hayal kurabilenlerin oranı yüzde 15'le sınırlı kalıyor. İnsanların yüzde 49'u çocukken hayal kurmaya başlıyor ve hayal kurma, yaş ilerledikçe dramatik şekilde azalıyor. Yetişkinlerin sadece yüzde 14'ü hayal kurduğunu belirtiyor.

"Her 10 katılımcıdan 5'inin en büyük hayali 'Sadece bir meslek sahibi olmak" 

Katılımcıların yüzde 32'si çocukluk ve ergenlikte sürekli hayal kurduğunu belirterek, yetişkin yaşlara doğru hayal kurmaktan neredeyse vazgeçiyor. Her 10 katılımcıdan 5'i en büyük hayalinin "Sadece bir meslek sahibi olmak" olduğunu söylüyor. Katılımcıların hayale meslek ve maddiyat odaklı yaklaşmalarının temel nedeni ise geleceği güvence altına alma kaygısı oldu. Hayalini meslek olarak tanımlayanların yüzde 16 ile en fazla tercih ettiği meslek öğretmenlik ve doktorluk olurken, bunları yüzde 9 ile futbolcu/sporcu/antrenör ve yüzde 7 ile sanatçı, pilot ve polis olmak izliyor.

"Aile baskısı kişisel bağımsızlığın önünde engel"

Geleneksel yapıdaki ailelerde yaşayan çoğunluk için aile baskısı, bireyselleşememek ve sürekli müdahale; kişisel bağımsızlığın önünde engel olarak öne çıkıyor. Gençler, evliliğe aile evinden çıkış ve bir nevi özgürlük bileti gözüyle bakıyor. Buna karşılık bekarlar evlilere, çocuksuzlar çocuklulara göre hayal kurmayı daha çok seviyor. Bekarların yüzde 76'sı sürekli ve sık sık hayal kurduğunu söylerken, evlilerde bu oran yüzde 65 seviyesinde kalıyor. Bekarların yüzde 25'i hayal kurmayı çok sevdiğini belirtirken, evlilerin sadece yüzde 20’si hayal kurmayı çok sevdiklerini söylüyor.

Intel Türkiye Genel Müdürü Burak Aydın, "Hayal kurmaktan neyi anlıyoruz? Hayal kurmaya ne zaman başlayıp, ne zaman bırakıyoruz? Hayallerimiz geleceği kucaklayacak kadar kapsamlı mı yoksa günlük hayatın zorluklarında gerçekleşmeden kaybolup gidiyorlar mı? Girişimcilik dünyamızda hayallerin etkisi ne kadar?" gibi pek çok hayati sorunun yanıtını bu projeyle bulmaya çalıştıklarını söyledi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.