Hatay'da sağanak heyelana neden oldu

Hatay'da sağanak heyelana neden oldu

Hatay'da etkili sağanak nedeniyle İskenderun-Adana otoyolunun Sarıseki Mahallesi'nde kalan bölümde heyelan oldu, otoyol ulaşıma kapandı.

İskenderun ilçesinde sağanağın neden olduğu heyelan, İskenderun-Adana otoyolunu ulaşıma kapattı.

Alınan bilgiye göre, etkili sağanak nedeniyle İskenderun-Adana otoyolunun Sarıseki Mahallesi'nde kalan bölümde heyelan oldu. Çamur ve toprakla dolan yolda ulaşım durdu, araç kuyrukları oluştu.

Karayolları, AFAD, jandarma ve itfaiye ekipleri, yolu ulaşıma açmak için çalışma başlattı.

Öte yandan, Sarıseki Mahallesi'nde 6 ev ile Organize Sanayi Bölgesi'ndeki 6 fabrikayı su bastı, bazı araçlar yolda mahsur kaldı. Yağmur sularının sürüklediği çamur ve taş parçaları İskenderun Körfezi'ne kadar ulaştı, kıyıya yakın deniz yüzeyinde çamur tabakası oluştu.

Su birikintileri, E-5 karayolunda da ulaşımı aksattı.

Kilimli'de ev ve işyerleriyle bir camiyi su bastı

Zonguldak'ın Kilimli ilçesinde de sağanak su baskınlarına neden oldu. 

Sabah saatlerinden itibaren etkili olan yağış nedeniyle ilçeye bağlı Göbü köyünde bazı ev ve iş yerleri ile bir camiyi su bastı. Köydeki 4 köprü ile bazı tarım arazileri ve mezarlar da su baskınından zarar gördü. 

Göbü Deresi'nin taşması nedeniyle sahil güzergahındaki karayolunda hasar oluştu, elektrik direkleri devrildi.

Köy muhtarı Musa Güçlücan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her sağanaktan sonra köylerinde su baskınlarının yaşandığını söyledi.

Caminin önündeki köprünün moloz yığınlarıyla tıkanması sonucu derenin taştığını anlatan Güçlücan "Camimizin yanı sıra bazı ev ve iş yerlerini su bastı. İstinat duvarları yıkıldı. Ayrıca 4 köprü ile bazı mezarlar ve tarım arazileri de zarar gördü" dedi.

Evini su basan Emine Sarı da su seviyesinin zemin kattaki evlerinin penceresinin önüne kadar çıktığını, seli görünce büyük panik yaşadıklarını dile getirdi.

Evden kaçarak güvenli bir yere gittiklerini aktaran Sarı, eşyalarının büyük oranda zarar gördüğünü belirtti.

Sele kapılan imamı eşi kurtardı

Göbü Köyü Merkez Cami İmamı Celalettin Akyol ise eşiyle su baskını yaşanan camide temizlik yapmak için evlerinden çıktılarını söyledi. Yürüyerek camiye gittikleri yolda yaşanan çökme nedeniyle dengesini kaybederek taşan derenin yol açtığı sel sularına kapıldığını belirten Akyol, "Şans eseri bir ağaca tutundum. Eşim de beni bulunduğum yerden çekerek kurtardı. Su daha şiddetli gelseydi kesin sürüklenirdim. Eşimin sayesinde kurtuldum" diye konuştu.

Tülay Akyol da eşinin sel sularına kapılmasıyla büyük korku yaşadığını ancak onu kurtarmayı başardığını kaydetti.

Kastamonu'da ekili alanlar su altında kaldı

Kastamonu'da da sağanak nedeniyle Karaçomak Deresi'nin taşması sonucu ekili alanlar su altında kaldı.

Kentte etkili olan yağış nedeniyle Hatip, Dereköy, Hasköy, Kurusaray, Bozoğlak ve Emirli köylerinden geçen derede taşkın yaşandı. Dere çevresindeki tarım arazileri ile seralardaki ürünler zarar gördü.

Bölgede inceleme yapan Kastamonu Ziraat Odası Başkanı Mehmet Butur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir aydır aralıklarla devam eden yağışlarla toprağın suya tamamen doyduğunu söyledi.

Son yağışların ardından oluşan taşkınların tarım arazilerini olumsuz etkilediğini belirten Butur, "Çiftçilerin emekleri sular altında kaldı, zararımız çok büyük. Taşkınlar dere yatağı boyunca tüm köyleri etkiledi. Arazileri su altında kalan vatandaşların birçoğunun tarım sigortası yok" diye konuştu.

Butur, zararların tespiti için Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünde komisyon kurulduğunu dile getirdi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.