Hasan El Benna ve Said Nursi'nin derin bir ibadet hayatları vardı

Hasan El Benna ve Said Nursi'nin derin bir ibadet hayatları vardı

Gaziantep Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Akbaş, Hasan El Benna ve Said Nursi’nin, bu ümmetin evlatlarına umut aşıladığını söyledi.

Gaziantep Üniversitesi’nde "Emperyalizmle Mücadelede İki Adam Bir Hareket Hasan El Benna ve Said Nursi" konulu konferans düzenlendi.

GAÜN Akademik Düşünce Eğitim ve Medeniyet Topluluğu tarafından Büyükşehir Belediyesi Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen konferans Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Konferansta konuşan Gaziantep Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Akbaş, Hasan El Benna ve Said Nursi’nin heyecan kaynaklarının kurutulmuş bir ümmeti harekete geçiren iki önemli öncü olduğunu söyledi.

Her ikisinin de derin bir ibadet hayatı vardı

Hasan El Benna ve Said Nursi’nin büyük hayaller kurduğuna dikkat çeken Akbaş, "Biri Nil nehri kenarında hayaller kurarken diğeri Van Gölü kenarında hayaller kuruyordu. Her ikisi de İslam toplumlarının eğitilmesini zaruri gördü. Her ikisini de harekete geçiren etken, İslam aleminin içinde bulunduğu buhrandı. İngiliz sömürge bakanının ‘Kur'an’ı Müslümanların elinden almadıkça muvaffak olamayız’ sözü, onların Kur'an’a hizmet yolunda azimlerini daha da biledi. Her ikisinin de derin bir ibadet hayatı vardı. Zühd ve takva içinde yaşadılar, dünyalık süsler onları aldatamadı." şeklinde konuştu.

İslam âleminin asırlardır eşine rastlamadığı adamlardı

Hasan el-Benna ve Said Nursi’nin bu ümmetin evlatlarına umut aşıladıklarını vurgulayan Akbaş şunları söyledi:

"Her ikisi de İslam’ın modern asra hitabını ortaya koydu. Muhatap oldukları insanları etkilediler. İslam âleminin asırlardır eşine rastlamadığı adamlardı. Boyun eğmediler, duraksamadılar, tehditler ve saldırılar karşısında geri adım atmadılar. Davetlerinin müntesipleri tarafından yayılması, onlar için en büyük makam olmuştu. Onlar şöhret alanlarından uzak durmuş ve lüks hayatın etkilerinden sıyrılmışlardı. Her ikisi de özgürlük ve bağımsızlık yolunda birer fedai oldular ve korkmadılar. Biri bu hayattan 43 yaşında şehadetle ayrılırken diğeri 82 yıllık bir ömrü İslâm’ı neşretmeye adadı." dedi.

İbrahim Koçyiğit-İLKHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.