Hacı adaylarının "Hira" heyecanı

Hacı adaylarının "Hira" heyecanı

Hac ibadetini gerçekleştirmek için kutsal topraklara gelen Müslümanlar, Kurban Bayramı öncesinde Mekke'de İslamiyet'in doğduğu topraklardaki kutsal mekanları ziyaret ediyor.

Hac ibadetini gerçekleştirmek için kutsal topraklara gelen Müslümanlar, Kurban Bayramı öncesinde Mekke'de İslamiyet'in doğduğu topraklardaki kutsal mekanları ziyaret ediyor.

Türk hacı adaylarının yoğun ilgi gösterdiği kutsal mekanlar arasında, son peygamber Hazreti Muhammed'e ilk vahyin geldiği Nur Dağı'ndaki Hira Mağarası ilk sıralarda yer alıyor.

Kabe'nin 5 kilometre kuzeydoğusundaki Nur Dağı eteklerine sabahın erken saatlerinde gelen hacı adayları, yaklaşık bir saatlik zorlu tırmanışın ardından Hazreti Muhammed'in 35 yaşından itibaren inzivaya çekildiği kutsal mekana ulaşabilmenin heyecanı ve mutluluğunu yaşıyor.

Sabah namazını burada kılan hacı adayları, Mekke ve Mescid-i Haram'ı izleme imkanı da buluyor. Dağın zirvesinden 20 metre aşağıda yer alan sarp kayalıklarla çevrili mağaraya inen hacı adayları, burada şükür namazı kılıyor.

Hazreti Muhammed'e peygamberlik görevinin verildiği ve ilk vahyin geldiği Hira'yı görmenin mutluluğuyla gözyaşlarına hakim olamayan ziyaretçiler, ahiret ve dünya mutluluğu için dua ediyor.

Duygu dolu anlar yaşıyorlar

Hira'yı görmenin heyecanını yaşayan Türk hacı adaylarından Şerife Elibüyük, yaşadığı duyguları, "Çok güzel. Allah her isteyene buralara gelmeyi nasip etsin" şeklinde dile getirdi. 

Şehime Cicibaş da Hira'ya çıkabildiği için şükrettiğini aktararak, "Bizi buralara ulaştırdığı için Allah'a binlerce şükür olsun" dedi.

Hacı adayı Mehmet Yılmaz da zorlu bir yolculuk sonrası Hazreti Muhammed'e ilk vahyin geldiği Hira'yı görmenin mutluluğunu yaşadıklarını kaydetti.

Nur Dağı'nın zirvesi

Nur Dağı'nın zirvesinden 20 metre aşağıda dağın kuzey yamacındaki Hira Mağarası ancak bir kişinin kalabileceği kadar bir alana sahip.

İslam kaynaklarına göre, Hazreti Muhammed, 35 yaşından itibaren Hira'da inzivaya çekilmeye başladı. Mağarada günlerce kalarak tefekkür eden İslam Peygamberi'ne Alak Suresi'nin "Oku" diye başlayan ilk beş ayetini Hazreti Cebrail burada vahyetti.

foto_galeri-002.gif

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.