Hac'da su iç sağlığı koru

Hac'da su iç sağlığı koru

Kutsal topraklara yolculuk edenlerin sağlıklarına dikkat etmeleri gerekiyor. Dr. Fulya Gürkan, solunum yolu enfeksiyonlarının ciddi sorun olduğunu belirterek bol su içmeyi öneriyor

Hacda su iç sağlığı koru Dünyada ve Türkiye'de milyonlarca inananın kutsal yolculuğu başladı. Gideceklerin heyecanla bekledikleri, dönenlerin ise hüzünlendiği bu yolculukta sağlık sorunları yaşamamak için bilinçli olmak gerekiyor... Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Dr. Fulya Gürkan, hacı adaylarını solunum yolu enfeksiyonlarına karşı uyarıda bulundu. Hacca ve umreye gidenler arasında solunum yolu ve akciğer enfeksiyonlarının yaygın olduğunu belirten Dr. Gürkan, "Hacıların yaklaşık yüzde 97'si solunum yolu enfeksiyonu geçiriyor. Aşırı kalabalık, tozlu ve temiz olmayan ortamlar, yetersiz sıvı ve gıda alınması, yorgunluk, klimalar ve ısı değişiklikleri ve bütün bunlara bağlı olarak vücut direncinin azalması, bu hastalıkların ortaya çıkışını kolaylaştırıyor. Hac sırasında en çok zatürree geçiriliyor. Hac ve umrede, Suudi Arabistan üç aşı istemektedir. Menenjit, çocuk felci ve sarı humma aşısı. Menenjit aşısı bütün hacılarda mecburi iken, çocuk felci ve sarı humma sadece riskli bölgelerden gelenler için şarttır. Akciğer hastalığı olanların grip aşısı ve zatürree aşısı yaptırmaları gerekir" diye konuştu. 

ELLER BOLCA YIKANMALI 

Gürkan, "Boğaz ağrısı, burun akıntısı ve tıkanıklığı, ateş, vücut ağrıları, baş ağrısı, halsizlik, öksürük, bazen de kusma ve ishal grip enfeksiyonunda görülebilir. Diğer korunma yöntemleri ise, hasta kişiler ile yakın temastan kaçınmak, kalabalık ve havasız ortamlara fazla girmemek, sabun ve su ile sık sık elleri yıkamak, el dezenfektanları kullanmak, ağız, burun ve gözlere temas etmekten kaçınmak, yüzey ve eşyaları temizlemetir" dedi.

HAC NASIL YAPILIR?

Hac, hac ayları denilen zaman dilimi içinde yapılıyor. Hicrî takvime göre Şevval ve Zilkade ayları ile Zilhicce ayının ilk on gününü kapsıyor. Bu aylar içinde umresiz de, umre ile birlikte de yapılabiliyor.

HACC'IN EDA ŞEKLİ ÜÇTÜR

1- İfrad Haccı: Umresiz yapılan hacdır.
Aynı yılın hac ayları içinde, hacdan önce umre yapmaksızın hac niyetiyle ihrama girilir.
Yalnızca hac yapılırsa ifrad haccı olur. 
2- Temett u Haccı: Temettu haccı, aynı yılın hac ayları içinde önce umre yapıp ihramdan çıktıktan sonra yeniden hac için ihrama girerek yapılan hacdır. Temettu haccı yapacak olanlar, mikat sınırına veya daha önce umreyeniyet ederek ihrama girerler. Umre yaptıktan sonra ihramdan çıkarlar. Daha sonra zamanı gelince hac için ihrama girerler. Haclarını eda ettikten sonra ihramdan çıkarlar. 
3- Kıran Haccı: İhramdan çıkmadan hac ve umrenin birlikte aynı ihram ile yapıldığı hacdır. Umre tavafı yapıldıktan sonra ihramdan çıkılmaz. Hac vazifeleri yapılıp kurban kisildikten sonra çıkılır.


Takvim

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.