Güneş enerjisini 18 yıl depolayan sıvı keşfedildi

Güneş enerjisini 18 yıl depolayan sıvı keşfedildi

Bu yöntemin temiz ve yenilenebilir enerji alanında çığır açması bekleniyor

İsveçli genç aktivist Greta Thunberg'in iklim krizine karşı başlattığı harekete dünyanın dört bir yanından destek artarken, bilim adamları da temiz enerji için çalışmalarını sürdürüyor.

İsveç'nin Chalmers Teknoloji Üniversitesi’ndeki bilim adamlarının keşfettiği "solar termal yakıtı" adı verilen bu sıvı, güneşten toplanan enerjiyi 18 yıl boyunca saklayabiliyor. Bu yöntemin temiz ve yenilenebilir enerji alanında çığır açması bekleniyor.

Ayrıca bu sıvı ile birlikte daha önce yüzde 20'lerde olan güneş enerjisinin kullanım potansiyelinin yüzde 30'a çıkarılması hedefleniyor. Sıvının kilogram başına 250 Watt enerji saklayabildiği söyleniyor. Bu yoğunluk, Tesla’nın Powerball bataryalarının 2 katı.

enerji.jpg

Güneş enerjisinin en büyük dezavantajlarından biri enerjiyi depolama sorunu.

Keşfedilen sistem, karbon, hidrojen ve nitrojenden oluşan "norbornadiyen" molekülü. Güneş ışığı bu moleküle vurduğunda, sıvının atom bağları değişerek izomere dönüşüyor ve enerjiyi ısı olarak stokluyor.

Araştırmacılar bu teknolojinin geleceğinden umutlular. Kısa süre içinde saklanan enerji miktarının daha da artırılabileceğini düşünüyorlar. Bu teknolojinin önümüzdeki 10 yıl içinde ticarileştirilmesi bekleniyor.

euronews

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.