Gübre satışında bunlar zorunlu

Gübre satışında bunlar zorunlu

Gübre satışı yapmak isteyen gerçek ve tüzel kişiler, her bir satış noktası için Gübre Dağıtıcılık Belgesi alacak.

Tescil ve parti numarası yer almayan ambalajlı ürünler piyasaya arz edilemeyecek, ambalajların uyarılar bölümünde "Toprak ve/veya yaprak analizi yaptırılarak gübre kullanılması tavsiye edilir" ibaresi yer alacak.

Gübre satışı yapmak isteyen gerçek ve tüzel kişilere, her bir satış noktası için Gübre Dağıtıcılık Belgesi alması zorunluluğu getirildi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının "Gübreleri̇n Pi̇yasa Gözeti̇mi̇ ve Deneti̇mi̇ Yönetmeli̇ği̇nde Deği̇şi̇kli̇k Yapılmasına Dai̇r Yönetmeli̇ği" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, gübre satışı yapmak isteyen gerçek ve tüzel kişilerin, her bir satış noktası için Gübre Dağıtıcılık Belgesi alması zorunlu kılındı. Bunun için kişiler iş yerinin bulunduğu il müdürlüğüne, vergi levhasının fotokopisi ve dilekçeyle müracaat edecek.

Müracaatlar il müdürlüğünce değerlendirilecek. Başvurusu uygun görülenlere Gübre Dağıtıcılık Belgesi iki nüsha olarak düzenlenecek. İl müdürlüğünce onaylanan belgelerin birinci nüshası ilgiliye verilecek, ikinci nüshası il müdürlüğünce muhafaza edilecek. İl müdürlükleri, güncel dağıtıcı listesini her yıl ocak ayı sonuna kadar Bakanlığa bildirecek.

3 ay içerisinde belgelerin alınması gerekiyor

Üreticiler, Gübre Dağıtıcılık Belgesi sahibi gerçek ve tüzel kişiler aracılığıyla piyasaya ürün arz edecekler, ancak, tarımsal üretim yapan/yaptıranlar ile hammadde olarak kullanan gerçek ve tüzel kişilere doğrudan ürün satabilecekler.

Dağıtıcılar, Bakanlık tarafından adına lisans belgesi düzenlenmiş firmaların, tescil belgeli ürünlerini piyasaya arz edecek.

Üreticiler üzerinde tescil numarası ve parti numarası yer almayan ambalajlarla piyasaya ürün arz edemeyecek. Ürün ambalajlarının uyarılar bölümünde "Toprak ve/veya yaprak analizi yaptırılarak gübre kullanılması tavsiye edilir" ibaresi yer alacak.

Halen gübre satışı yapan gerçek ve tüzel kişiler bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç ay içerisinde Gübre Dağıtıcılık Belgesi alması zorunluluğu getirildi.
Üreticilerin de getirilen yeni düzenlemelere bugünden itibaren 2 yıl içerisinde uyum sağlaması gerekiyor.

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.