Gençlerin yeni fobisi: Telefonda konuşmak

Gençlerin yeni fobisi: Telefonda konuşmak

Günümüzde gençler akıllı telefonlarla internette geziyor, birbirleriyle haberleşiyor, müzik dinliyor ya da video izliyor. Ama gençlerin yüzde 17'sinin telefonlaşma fobisi var.

Günümüzde telefonsuz bir hayat tahayyül etmek birçok kişi için neredeyse imkansız. Özellikle de gençler için. Ama gündelik yaşamında telefonu video izlemekten mesaj yazmaya, sosyal medya platformlarını kullanmaya kadar farklı amaçlar için kullanan gençlerin bazıları telefonlaşmaktansa korkuyor.

Bunlardan biri de Stephanie Cao. Cao sosyal medya platformu Youtube'da 3 bin abonesi olan genç, Berlinli bir üniversite öğrencisi. İnternette dolaşmayı seviyor, çektiği videoları Youtube'a yüklemek ise onun için çocuk oyuncağı. Ama doktor randevusu almak için telefon açmaya korkuyor. Hatta telefon açmamak için elinden geleni yapıyor. Bu durum telefonlaşma fobisi olarak nitelendiriliyor.

Yeni bir sosyal fobi mi?

Heidelberg Üniversitesi Psikiyatri Kliniği Başhekimi Nadine D. Wolf bu durumun yeni bir sosyal fobi haline gelebileceği görüşünde. Fobi uzmanı başhekim, telefon fobisinin nedenini değişen iletişim alışkanlıklarına bağlıyor.

Zürih Üniversitesi Medya Pedagogu Philippe Wampfler ise bu değişimi şöyle açıklıyor: "Eskiden komşunun çim biçme makinesini ödünç almak istendiğinde üç seçenek vardı: Telefon açmak, mektup yazmak ya da komşuya gitmek. Günümüzde ise hızlıca WhatsApp mesajı yazılıyor. En az direnişle karşılaşılacak yol."

Almanya'da çocuk, gençler ve ailelerin medya tüketim alışkanlıklarıyla ilgili olarak yapılan JIM araştırmasının 2018'deki sonuçlarına göre 12-19 yaş arasındaki gençlerin yüzde 95'i birbirleriyle düzenli olarak komünikasyon platformları üzerinden iletişim kuruyor. Her beş gençten sadece biri gündelik hayatında akıllı telefonunu telefonlaşmak için kullanıyor.

"Sorun eskiden de vardı"

Medya pedagogu Wampfler'e göre aslında telefonlaşma konusunda insanların eskiden de sıkıntıları vardı. Ancak Wampfler, "Okul dönemi ya da üniversite bittikten sonra iş hayatında insanlar telefonlaşmayı öğrendiler. Nedeni basit: Çünkü yapmak zorundaydılar" diyor.

Youtube'da sayfası olan üniversite öğrencisi Stephanie Cao'nun, neden telefonlaşmaktan nefret ettiğini anlattığı videolar birçok kullanıcının duygularına tercüman oluyor. Bir abone böylesi bir videoya, "Aman Tanrım, çok rahatladım. Bu sorunu (telefonlaşmak) yaşayan bir tek benim sanıyordum" yorumunu yapıyor.

Korkunun nedenleri

Fobi uzmanı başhekim Wolf insanların telefonlaşma korkularının nedenlerini şöyle sıralıyor: "Reddedilmekten korkma, telefonda utanç verici ya da küçük düşürücü bir duruma düşme ya da telefon görüşmesi sırasında odak noktası haline gelme ve tanınmayan bir kişiyle konuşma."

Wolf'a göre gençler arasında yaygın olan telefon fobisi bir çeşit sosyal fobi. Başhekim, "14-20 yaşları arasındaki gençlerin yüzde 17’sinin bu durumdan muzdarip olduğuna dair ipuçları var" diyor.

Fobi uzmanına göre bu durum genç kızlar arasında erkeklerden daha yaygın. Fobinin sonuçları kızarmak, titremek, kekelemekten kusma ya da altını ıslatmaya kadar varabiliyor.

DW Türkçe

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum