Gençle İletişim

Gençle İletişim

Mustafa ORAL'ın yazısı...

                              

İbrahim Ünal çocuklar, gençler ve aile üzerine yoğunlaşan bir yazar. Bu minvalde çeşitli gazete ve dergilerde makale ve incelemeler yayımlıyor, radyo ve televizyonlarda programlar yapıyor.

Ünal Nesil Yayınlarından çıkan “Anne Babanın Çocuğa Yaklaşımı” isimli kitabında  eski devirlere göre çocukların terbiyesi ve gençlerin doğru çizgide muhafaza edilmesinin zorluğuna dikkat çekerek, iyilik ve kötülüklerin birbirine karıştığı bir zamanda anne babaya düşünen görevlerin altını çizmişti.

Ünal “Çocuk ve Biz” isimli kitabında çoğu zaman insanların sevabı evlerinin dışında aradığını, halbuki asıl sevabın anne babanın çocuklarının maddi ve manevi gelişimine zaman ayırmasında yattığını hatırlatmıştı. 

Yazar kısa süre önce eğitimle ilgili kitaplarına birini daha ekledi:“Gençle İletişim”. Kitap yine Nesil Yayınlarından çıktı. 273 sayfadan ve 5 bölümden oluşuyor.
Ünal “Gençle İletişim”in Birinci Bölümünde ergenlik ve gençlik dönemindeki fiziki/bedensel ve psikolojik değişikliklere ve bunların doğurduğu sorunlara değiniyor. Kendini beğendirme arzusundan kız-erkek ilişkilerine, aşktan cinselliğe uzanan çizgide bir dizi soruna çözüm getirmeye çalışıyor.

Yazar İkinci Bölümü “Aile İçi Konular”a ayırmış. Yazar burada ebeveyn-ergen ilişkilerinde model aile olmanın yollarını gösteriyor.  Kuşak çatışması olarak tarif edilen aile-genç arasındaki ilişkide makul, mantıklı, ikna edici çözümün mümkün olduğunu anlatıyor. 

Ünal Üçüncü Bölümde “Sıkıntılı Konular”a giriyor. Gençlerin heyecan, korku, beğenilme isteği, özgüven, reddedilme korkusu gibi duygularına atıf yaparak, bu duyguların sonucu oluşan bir dizi kişilik bozukluğu olan zararlı alışkanlıklar, sigara, alkol ve uyuşturucu bağımlığına çözüm önerileri sunuyor.

Ünal Dördüncü Bölümde “Sosyal Konular”a eğiliyor. Bireyin kişilik yapısının belirlenmesinde başlıca etkenler olan din, okul, arkadaşlık, ekonomik durum, İnternet gibi unsurlar üzerince uzun uzun duruyor. Sağlam bir dini eğitimin ileride meydana gelebilecek bir çok sorunun çözümünde en önemli belirleyici unsur olduğuna dikkat çekiyor.

Yazar  Beşinci Bölümde “Gençlerin Beklentileri”ni dile getiriyor. Ünal bu bölümde  ebeveynlerin bir gencin  bu çağda en çok neye ihtiyaç duyduğunu, neyi istediğini, neyi istemediğini, nelerden hoşlandığını, nelerden hoşlanmadığını bilmeden onların sorunlarını çözmesinin zor olduğunu anlatarak sevgiye, saygıya, anlayışa dayalı sağlıklı bir iletişim dilinin önemine vurgu yapıyor.

Ünal  Sonuç bölümünde gençleri çağın maddi ve manevi kötülüklerinden korumak ve kurtarmak için hala vakit olduğunu belirterek kitabını noktalıyor.