Geleneksel Bitkisel Tıbbi Ürün Ruhsatlandırma Konferansı düzenlendi

Geleneksel Bitkisel Tıbbi Ürün Ruhsatlandırma Konferansı düzenlendi

14 Eylül tarihinde açılışı yapılacak olan Türkiye'nin ilk Fitoterapi Eğitim, Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin çalışmaları öncesi "Geleneksel Bitkisel Tıbbi Ürün ruhsatlandırma aşamalarında yaşanan sorunlar ve çözümleri" konferansı düzenlendi.

Türkiye'nin ilk sağlık üniversitesi olan Bezmialem Vakıf Üniversitesi bünyesinde kurulan Türkiye'nin ilk Fitoterapi Eğitim, Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin 14 Eylül tarihindeki açılışı öncesi gerçekleştirilen "Geleneksel Bitkisel Tıbbi Ürün ruhsatlandırma aşamalarında yaşanan sorunlar ve çözümleri" konferansında bilim insanları ile ilaç, gıda, kozmetik ve sanayi temsilcileri bir araya geldi. Tıbbi ve aromatik bitkilerin Türkiye için çok önemli olduğunu çünkü Türkiye'nin yaklaşık 12 bin çeşit bitkisiyle Avrupa kıtasından daha geniş bir bitki zenginliğine sahip olduğunu vurgulayan Bezmialem Fitoterapi Eğitim, Araştırma ve Uygulama Merkezi Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Murat Kartal, "Bu bitkilerimizin üçte biri endemik dediğimiz sadece Türkiye'de yetişen bitkilerden. Türkiye'nin bu konuda sadece bitki satan konumundan çıkıp bitkisel hammadde, ilaç üreten konuma geçmesi gerektiğini düşündük. Dolayısıyla bu anlamda Fitoterapi Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi'ni kurduk" diye konuştu.

Amaçlarının sadece bitkilerden hammadde ve ilaç geliştirmek değil, hem hekimleri hem eczacıları eğitmek ve ilaç sektörüne bitkisel hammadde ve ilaç geliştirme konularında yardımcı olmak olduğunu belirten Prof. Dr. Murat Kartal, "Türkiye bir bitki cenneti olmasına rağmen hem bitkisel hammaddelerimizi hem de bitkisel ilaçların çoğunu ithal ediyoruz. Bunu tersine çevirebiliriz. Bitkisel hammaddeleri ve ilaçları ihraç eden konuma gelmemiz lazım. Bu biraz geç kalınmış bir süreç ama merkezi kurarak ülkemizin zenginliklerini hem Avrupa'ya hem dünyaya tanıtarak Bitkisel hammaddeleri ve ilaçlarımızı ihraç etmek istiyoruz" açıklamalarında bulundu.

Bitkisel ilaçların önemine değinen Prof. Dr. Kartal, açıklamalarına şöyle devam etti: "Avrupa'da sağlığı korumak amacıyla bitkisel ilaçlar çok fazla kullanılıyor.Yeni eğilimler bu yönde. Tedavi için artık daha fazla bitkisel ürünler tercih ediliyor. Ülkemizde de bu eğilim başladı. Ama bitkilerde kalite çok önemli. Dolayısıyla halkımızın doğru ve kaliteli bitkilere ulaşması çok önemli. Yoksa bitkisel ilaçları kullanmanın bir anlamı yok. Bir de halkı yanlış yönlendiren bir takım hekimler ya da profesyoneller var. Reklamla bitkisel ilaçları satmaya çalışan bazı gruplar hangi kalitede olduğu belli olmayan ürünleri tanıtıyorlar. Kesinlikle Sağlık Bakanlığı'ndan onaylı bitkilerin kullanılması gerekiyor. Biz de bu anlamda Sağlık Bakanlığı ile beraber konferanslar düzenleyerek hem sektörü bilgilendiriyoruz hem de sektörümüzün bu alana yatırım yapmasını destekliyoruz ve yardımlar sağlıyoruz." Drog denilen bitkisel ürünlerin yani tıbbi ve aromatik bitkilerin üretilmesi konusunda belediyelerle çalışmalar yaptıklarını ifade eden Prof. Dr. Kartal, "Merkezimizde farklı bitkilerimiz üretilecek onlardan da ilaç kalitesinde kozmetik kalitede hammaddelerimizi üreteceğiz ve bu üretilen hammaddelerle de kozmetik alanda ve ilaç alanında kullanılmak üzere sektöre yol göstereceğiz ve sektörün gelişmesine yardım edeceğiz" dedi.
 
IHA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.