Geleceğin Mesleği Blokzincir Programcılığı

Bu hafta başında Harran Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği yazılım laboratuvarında ‘Geleceğin Mesleği Blok Zincir Programcılığı Eğitimi’ 18-31 Temmuz 2022 tarihleri arasında gerçekleştirilmiş olacak. Eğitim programında genel olarak; Blokzincir kullanımı ve geleceği, temel kavramları, temel proje unsurları, modern para ve kripto paranın felsefi temelleri, sağlık sektöründe blokzincir uygulamaları, blokzincir platformunun teknik alt yapısı, akıllı kontrat programcılığı kapsamında hukuki yükümlülükler ile Solidity dili eğitimleri verilecek.

Eğitim programını açılışında ilk dersi veren Şanlıurfa milletvekili Mehmet Ali Cevheri, konuşmasında, insanın bu dünyaya eşref-i mahlûkat olarak gönderildiğini, yine insanın bu dünyaya ilim ve dua vasıtasıyla tekemmül etmek için geldiğini, yüce yaratan tarafından insana verilen akıl ve zekâ nimetini yerinde kullanması ve aktif hale getirebilmesi gerektiğini vurguladı. Yazılım ve bilgisayar kurslarını 1988 yılında ilk olarak Şanlıurfa’ya getirmenin gururunu arkadaşlarıyla birlikte yaşadıklarını, ta o zamandan çağın mesleğinin yazılım olacağını tahmin ettiklerini, vaktiyle bu işe para kazanmak için girmediklerini, Şanlıurfa’da bir yenilik yapmak istediklerini belirti.

Sözlerine devam eden Cevheri konuşmasını şöyle sürdürdü: “Aradan 34 yıl geçmesine rağmen yazılıma gün geçtikçe ihtiyaç artıyor ve bu alanda ülkemizde ve dünyada baş döndürücü bir hızla ilerleme kaydediliyor. Bu noktada Türkiye’nin kaderini olumlu yönde etkileyecek çalışmaları büyük heyecanla takip ediyoruz. Savunma sanayinin büyük çoğunluğu teknoloji yazılım teknolojisi üzerinde yürümektedir. Bu alanda gençlerimiz canla başla çalışıyorlar. İnsana olan yatırımın artması ile Türkiye’de çok ciddi manada bir değişim meydana geliyor. Tersine beyin göçünü gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Biz sadece kendi ülkemize değil bütün dünyaya hizmet etmeye çalışıyoruz. Bizler dedelerimizden aldığımız mirası torunlarımıza aktarmak zorundayız, bu nedenle torunlarımıza borcumuz var olduğunu düşünüyorum. Üniversitemizin kuruluşunda da bu bilgi birikimini geçmişte ve günümüzde öğrencilerimizle paylaşmanın gururunu yaşıyoruz. Yapay zekâ ve yazılım konusunda zirvede kartopu dönmeye başlayarak büyük bir ivme ile çığ haline gelecektir. İnsanlar artık kol kuvveti ile değil zekâları ile para kazanıyorlar. Ülkemizde ve Şanlıurfa’da yazılım konusunda gayet zeki gençlerimiz bulunmaktadır. Şanlıurfa’da ve Akçakale’de gençlerimizin bir kısmına bakıyoruz zekâsını olumsuz yönde kullananlar var, bunu iyi ve doğru yöne kanalize ederek pozitif anlamda istifade edilmesi mümkündür. Bu gençlerin zekâsını yanlış mecradan doğru mecraya yönlendirmemiz gerekiyor. Gençlerimiz bize güvenin diyorlar, biz de gençlerimize soruyoruz: siz de kendinize güveniyor musunuz? Eğer güveniyorsanız önünüze hedefler koyun diyoruz. Allah çalışana ve isteyene verir, çalışma ile duayı yan yana getirdiğinizde Rabbim tüm dilediklerimizin elde edilmesi için bütün kapıları ardına kadar açacaktır inşallah. ‘At ölür meydan kalır yiğit ölür şanı kalır’ misali dünya ve ülkemiz için arkamızdan bir eser bırakmaya çalışmamız gerekir. Üniversiteler hakikaten uzun vadede bizim gibi akademisyenlerin üniversal düşünmemizi sağladı, üniversitelerde bizler öğretirken bir yanda da öğreniyoruz. Bir akademisyen olarak evladımız için ne istiyorsak öğrencimiz için de onu istedikçe onların gönüllerini kazanabiliriz. Hedefimiz önümüzdeki dönemde en kısa sürede Şanlıurfa’ya bir yazılım lisesi kurulmasını sağlamak olacaktır. Ülkemizin kalifiye insana ihtiyacı var. İnsanı severseniz, ülkenizi severseniz problemi kökünden çözmüş olursunuz.”

QIGA koordinatörü Kader Soydaş ise aslen Şanlıurfa Akçakale’de doğup büyüdüğünü üniversiteyi bitirdikten sonra bu alanda çalışmalara başladığını, bu projeyi Harran Üniversitesi’nde başlatmadan önce öğrencileri görmeden inandıklarını, ‘hayali ve ideali büyük olanların uygulamaları da büyük olur’ diyerek eğitim sonunda mezun olanlara istihdam konusunda yardımcı olabileceklerini de ifade etti.

Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. İbrahim Berkan Aydilek, “Şanlıurfa Akçakale ilçesinden çıkıp yazılım sahasında bu tarz çalışmalara imza atan Kader Soydaş kardeşimiz gibi gençlerimiz Türkiye’nin kaderine ortak olacaklardır. Bundan sonraki adımımız Bilgisayar Mühendisliği bölümü olarak bu dersi müfredata kazandırmak olacaktır” dedi.

Harran Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Mehmet Sabri Çelik ise konuşmasında gençlerin bilgisayar bölümünü okudukları için çok şanslı olduklarını, eğitim dönemlerini heyecanla çok iyi değerlendirmeleri, birlikte hareket etmek ve sistemli çalışmak gerektiğini, üniversite olarak proje üreten gençlerimize ve akademisyenlerimize her zaman ve zeminde destek olacaklarını belirtti.

Blokzincir teknolojisi nedir?

Blokzincir online bir hesap defteri gibidir. Blokzincir yazılımı her türlü veriyi takip etmek için kullanılabilen dijital bir defterdir. Bu yazılım, diğer pek çok şeyin yanı sıra, mal akışını, para hareketlerini, sanat eserlerinin veya şiirlerin kime ait olduğunu takip edebilir. Sağlıktan nakliyeye spordan sanata, tasdik işlemlerinden oy kullanmaya kadar pek çok alanda blokzincir teknolojisi kullanılabilir. Blokzincir teknolojisi bugün tarımdan tutun kullanıcılar arasında mesajlaşmaya, sözleşmelerden seçimlere kadar pek çok kullanım alanına sahiptir. İlk ve en yaygın kullanım alanı kripto paralar olmuştur. Blok zincirini kripto paralarınızın özel bir hesap defteri gibi de düşünebilirsiniz. Bu hesap defteri elinizde sadece kaç para olduğunu değil, kimden aldığınızı, hatta nerede ne zaman harcadığınıza ait birçok farklı bilgiyi de beraberinde içerir. Başta Bitkoin olmak üzere binlerce kripto paranın yıllardır güvenle işlemesinin arkasında işte bu teknoloji yatmaktadır.

Blokzincirler, bilgileri değişmez bir şekilde depolama yetenekleri ile ayırt edilirler, yani bilgiler değiştirilemez veya hack’lenemez. Blokzincirler şeffaflığın yanı sıra yüksek derecede gizlilik sağlar. Blokzincir kullanan bir kişinin veya makinenin kimliği bir kod dizisinin arkasında gizlidir. Bu kişi kimliğini kendisi açıklamadıkça kim olduğu bilinemez. Ancak bu kimlik tarafından yapılan işlemler ise her zaman şeffaftır.

Eğitim programının yürütülmesinde büyük emeği geçen başta projeye katkılarından dolayı Katar İndependent Global Associations (QIGA) derneğine ve Masterify firmalarına, açış dersi ve konuşmasını yapan Şanlıurfa milletvekilimiz Mehmet Ali Cevheri’ye, Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sabri Çelik Bey’e, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüsamettin Bulut, Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanımız Doç. Dr. İbrahim Berkan Aydilek hocalarımıza, fakültemizin değerli akademisyenlerine, öğrencilerimize katılımlarından dolayı ayrı ayrı teşekkür ederiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum